TnTtracks » Blog Archive » Reis Jan en Martha: Deel 2
Zondagmorgen 2 januari om 6.30 u. starten we met het eerste stukje met de Baz bus naar Port Alfred. De Kowie backpackers ligt aan de doorgaande weg en het centrum is via verschillende routes te voet te bereiken, even de spullen organiseren en dan te voet de stad bekijken.
 
Het is erg rustig, weinig mensen op straat en dan realiseren we ons dat het zondag is. Gelukkig is er een Wimpy’s waar we een kop koffie kunnen krijgen en genoeg winkels die vandaag gesloten zijn maar voor morgen veel beloven. Tanja had ons al enige namen van restaurants doorgegeven en die liggen in de straten richting backpackers allemaal goed te combineren met onze favoriete bezigheid: wandelen. Met een rondvaartboot bekijken we de super de luxe huizen in de haven en varen we een stukje de Kowie rivier op. Dan laat het weer ons in de steek, het begint te regenen en de vochtigheid is erg hoog. Voor de mensen hier is het een zegen, maar voor ons een beetje minder. Onze wens is om de ananasplantage te bezichtigen in Bathurst en via de VVV krijgen we het telefoonnummer van Mike (chauffeur bij Stenden!) die bereid is ons erheen te rijden en ons ook nog zijn woning, vrouw en kinderen laat zien in de township.

Onze volgende stop is East London,  Buffelo backpackers en dat valt tegen, het is een totaal betonnen constructie, door het weer ook erg vochtig en langs een drukke weg met veel toeterende taxibusjes. We installeren ons en met behulp van de coast to coast, de backpackersgids, gaan we in de buurt op zoek naar een ander onderkomen. Een paar straten verder vinden we Niki Nana, vriendelijk, met zwembad en ook nog vrij de komende nachten. Na vannacht wordt dit dus ons adres!  Intussen is het weer verbeterd en kunnen we onze dagelijkse wandeling maken over de boulevard. Het valt ons op dat er overal glas ligt en dat er veel donkere mensen het strand bezoeken. Het blijkt allemaal te maken te hebben met het gebruik om aan het begin van het jaar de zee te bezoeken en een flinke duik te nemen om, letterlijk en figuurlijk, schoon aan het nieuwe jaar te beginnen.

 
10 Januari  door naar Chintsa, Tanja omschreef deze lokatie als: de natuur is hier prachtig, ver van de bewoonde wereld, moeilijk boodschappen te doen maar in de backpackers kun je eten wat de pot schaft. Onze voorkeur gaat niet uit naar strandleven maar hier is dat wel iets anders dan in  Scheveningen. Mooi zand, schelpen, aangeslibd wier in de prachtigste kleuren en kilometerslang strand om te wandelen en dan toch ook weer een mogelijkheid om de zeer hoge duinen door te steken en op zoek te gaan naar iets te eten of te drinken. Na 2 nachten moeten we wisselen van kamer en komen dan samen met Franz en Thomas, vader en zoon uit Aken in een huisje, erg gezellig. Jan spreekt Duits met Pa en Thomas, die in Maastricht gestudeerd heeft, spreekt Nederlands met ons. Hier zouden we wel wat langer willen blijven, de gezamenlijke ontbijten en maaltijden in het restaurant  zijn perfect en we hebben verder niets nodig.

Met een speciale shuttle gaan we door naar Hogsback, 200 km. het binnenland in, westwaarts. Een totaal andere natuur, heel veel bos, watervallen en ’s morgens aapjes op het dak die ons wakker maken. Gezien onze leeftijd, ‘ouwe mense’, krijgen we het chalet dat het verste van de gezamenlijke gebouwen afligt. Dat is geen straf, wij noemen het het paradijs, er zijn 6 twee persoonskamers waarvan er af en toe maar een bezet is, we hebben het rijk voor ons alleen. De dorpsmensen hebben al gauw gezien dat er nieuwe klanten zijn om hun zelfgemaakte wandelstokken te verkopen. Het is later op de middag en het laatste aanbod is dat we er een kunnen kopen voor 2 Rand (20 eurocenten). Daar moeten we toch eerst een nachtje over slapen, eigen schuld – dikke bult, de volgende dag kosten ze 15 Rand per stuk!!!!!! Maar we hebben ze nodig voor onze wandeling naar de waterval en het hoogteverschil dat we moeten overbruggen is zo’n 200 meter. Wel de moeite waard, veel groen en vooral lekker koel onder de bomen. Er is ook een wandeling naar het kerkje ‘St. Patrick on the Hill’, een mooi doel op zondag. Deze wandeling loopt het eerste gedeelte langs de onverharde weg, stoffig als er een auto passeert, het tweede gedeelte is er langs de weg, op hoogte, een houten wandelpad op palen gebouwd en dat is luxe. Bij het kerkje zijn er bouwactiviteiten en horen we dat het in juni 2010 helemaal is afgebrand. Toch zijn ze nu al weer bezig met de prachtige houten, Cipressen, vloer in de kerk en hopen ze 17 maart, St. Patricksday, de kerk opnieuw in gebruik te nemen.

Intussen is er ook geregeld contact met Tanja in Port Elizabeth. Zij is druk bezig met het regelen van de field trip naar Aliwal North waar zij voor haar onderzoek vogels (Southern Red Bishop) gaat vangen, ringen en meten. Als alle apparatuur kompleet is en op elkaar afgestemd kan zij vertrekken en halverwege de reis ons oppikken hier in Hogsback. Zondag krijgen we een telefoontje dat het definitief  dinsdag 18 januari wordt en ze zelfs een nacht heeft ingepland om hier op adem te komen. We bereidden ons voor op een mooie rit en zijn nieuwsgierig hoe of dit laatste gedeelte van onze overwintering gaat verlopen…    

1,971 Comments to “Reis Jan en Martha: Deel 2”

 1. revitol says:

  When are you going to post again? You really entertain me!

 2. air yeezy says:

  A lot of thanks for your entire efforts on this web site. My daughter really likes going through internet research and it is obvious why. We all know all about the powerful manner you present both useful and interesting suggestions via this web site and boost participation from people on that subject matter and our own daughter is now becoming educated a whole lot. Have fun with the rest of the new year. You have been performing a useful job.

 3. Kona Coffee is so gourmet you might be tempted to drive to Hawaii. Gourmet shopping on best store buys of pure Kona Coffee shipped from Kona, Hawaii to your doorstep, no splash required.

 4. muyrica.co says:

  Nice weblog right here! Additionally your web site
  lots up very fast! What web host are you using? Can I am
  getting your associate hyperlink in your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 5. we prefer to honor lots of other net sites on the web, even when they aren?t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out

 6. Enjoy high quality gourmet Kona Peaberry Coffee and pure Kona Coffee in whole beans, grinds, filter packs and 100% Kona Coffee single serve K-cups all fresh from the Kona estate store.

 7. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you ought to write more on this subject, it may
  not be a taboo matter but typically people do not talk about
  such issues. To the next! Kind regards!!

 8. 卡巴熊 says:

  Sites of interest we’ve a link to

 9. Hi, after reading this amazing paragraph i am
  too glad to share my know-how here with mates.

 10. jordan shoes says:

  My wife and i felt quite lucky when Chris could deal with his inquiry because of the precious recommendations he grabbed from your blog. It is now and again perplexing to just be releasing techniques that other people could have been making money from. We really recognize we have the website owner to give thanks to for this. The specific illustrations you made, the easy website navigation, the relationships you will make it possible to foster – it is most extraordinary, and it’s really making our son and the family consider that this topic is awesome, which is certainly very fundamental. Thanks for the whole lot!

 11. What a data of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge regarding unpredicted feelings.

 12. Needed to put you a little bit of note to be able to thank you very much as before with your remarkable knowledge you have featured on this page. It is really tremendously open-handed of you to grant freely all many people could have sold as an e book to get some cash for their own end, precisely since you could possibly have done it if you wanted. Those pointers additionally worked to be the good way to be sure that other people have the same fervor the same as my own to see more in respect of this problem. I’m sure there are a lot more fun opportunities up front for people who view your blog post.

 13. I truly wanted to post a message in order to express gratitude to you for those precious pointers you are writing on this website. My considerable internet look up has at the end been paid with incredibly good tips to write about with my friends and family. I ‘d repeat that we site visitors actually are unquestionably lucky to exist in a very good network with so many perfect professionals with interesting basics. I feel somewhat privileged to have used the website and look forward to so many more exciting minutes reading here. Thank you once again for everything.

 14. Very rapidly this web page will be famous among all blogging users, due to it’s nice articles or reviews

 15. It is appropriate time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have learn this submit and if I could I desire to counsel you few fascinating things or advice.
  Perhaps you can write next articles regarding this article.
  I desire to read more issues about it!

 16. Hello There. I discovered your weblog using msn. This is
  a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and
  return to read more of your helpful info. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 17. Annecy says:

  Hi there mates, how is the whole thing, and what you would like to say regarding this paragraph, in my view its really
  amazing designed for me.

 18. I wish to voice my affection for your kind-heartedness giving support to visitors who absolutely need help with this field. Your real dedication to passing the message all-around has been incredibly helpful and have always encouraged men and women much like me to arrive at their targets. Your amazing important publication indicates a lot a person like me and extremely more to my office colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 19. yeezy boost says:

  I would like to point out my respect for your generosity supporting persons who have the need for help on this subject. Your special dedication to getting the message all around has been certainly advantageous and has truly made most people just like me to get to their aims. Your new warm and helpful hints and tips denotes so much to me and somewhat more to my colleagues. Thank you; from all of us.

 20. Just want to say your article is as astonishing. The clarity to
  your submit is just spectacular and i could assume you’re
  knowledgeable in this subject. Well with your permission let me
  to take hold of your feed to stay up to date with
  drawing close post. Thank you one million and please keep
  up the gratifying work.

 21. Wonderful site. Lots of helpful info here. I’m sending it to some buddies
  ans also sharing in delicious. And certainly, thank you
  in your effort!

Leave a Reply