TnTtracks » Blog Archive » TnT op wintersport en Birdies met wollen mutsen

De winter is al enige tijd aangebroken in het zuidelijke halfrond en zo ook in Zuid Afrika.

In de kustplaats Port Elizabeth gaat dat dit jaar gepaard met een ongewone hoeveelheid neerslag. Je hoort hier echter niemand over klagen want na vier jaar van extreme droogte, met water restricties tot gevolg, zijn nu eindelijk de dammen weer vol. De kosten van leidingwater gaan weer omlaag, de tuin kan weer gesproeid worden en ook het zwembad mag weer gevuld worden. Winter in Port Elizabeth betekent dagtemperaturen rond de 20 graden, maar zodra de zon om vijf uur ondergaat daalt het kwik en is een jas en/of kampvuur geen overbodige luxe. Het zal er echter nooit vriezen. Dit is in tegenstelling tot het landklimaat ten noorden van de Cape Mountain belt. Een hemel vol sterren geeft toegang tot een ijzige kou en temperaturen tot ver onder het vriespunt.

Hoe weten kleine vogeltjes van eenzelfde soort te overleven in deze tegenovergestelde klimaatstypen? Er wordt gesuggereerd dat vogels hun fenotype kunnen aanpassen aan hun omgeving, waarbij het genotype onveranderd blijft. Dit verschijnsel noemt men fenotypische plasticiteit en het is een omkeerbare vorm van evolutie. Dieren en ook planten hebben aangetoond in staat te zijn tot het veranderen van hun fenotype in hun voordeel wanneer ze blootgesteld worden aan een veranderende omgeving. De koude wintertemperaturen waren voor mij reden om af te reizen naar Aliwal North om wederom het energieverbruik van de rooivinkies (Euplectes orix) te meten.

Het mooie stadje Aliwal North bevindt zich ten zuiden van het land Lesotho dicht bij de voet van de Drakensbergen in de Oostkaap, zo’n 450km ten noorden van Port Elizabeth. Maandagochtend had ik om zeven uur ’s ochtends afgesproken met Arnold in het natuurreservaat waar de vogels wonen. Maar voordat dit kon gebeuren moest ik eerst even het ijs van de auto afkrabben, iets wat ik in geen jaren meer heb gedaan. Het was die ochtend -3 graden en bij het uitademen produceerde ik witte wolkjes. Mijn handschoenen kwamen goed van pas bij het opzetten van de mistnetten, want de aluminium palen waren verrekes koud. In tegenstelling tot onze vogelvangsten in januari bleef het nu beperkt tot een paar cisticola’s, kingfishers en weavers. Na drie dagen had zich nog maar één rooivink aangemeld als vrijwilliger voor mijn onderzoek. Het was hoog tijd voor een andere aanpak en zodoende moesten Arnold en ik ons verplaatsen in de gedachtengang van de vinkjes. Waar ga je heen als er niet voldoende voedsel beschikbaar is thuis in de rietbedden? Het antwoord lag in een graansilo op een boerderij voorbij de Kraairivier. In één middag vingen we 56 vogels waaronder voornamelijk weavers, maar gelukkig ook voldoende red bishops.

Het analyseren van de data van de energieverbruik metingen zal nu moeten uitwijzen of de winter in Aliwal North net zo extreem is als de winters in Nederland. De rooivinkjes zullen dan hun lichaamstemperatuur op peil moeten houden door een hoge voedselopname. Een andere mogelijkheid is dat de vogels hun metaboliek verlagen als het voedselaanbod onvoldoende is en als de kou niet heel extreem is. Dit verschijnsel wordt gezien bij vogels van de subtropen en ook bij de rooivinkies in Port Elizabeth waarbij ik deze winter hetzelfde experiment heb gedaan.

Op vrijdag is ook mijn eigen Vink gearriveerd in Aliwal om mij bij te staan met de metingen voor de laatste paar dagen. Zelfs hij heeft zich gewapend tegen de kou met vest en sloffen. Misschien komt het omdat hij net terug is van een onderzoekstrip met Prof Tris en Ryan in de Transkei (subtropisch klimaat). Het verblijf in vijf-sterren lodges aan de estuaries van de Mngazi, Ngqusi en Nxaxo rivier is hem erg goed bevallen. Zijn verhalen gaan voornamelijk over het overheerlijke eten (3-gangen ontbijt, 4-gangen lunch en 5-gangen diner), de mooie natuur en het werk op de boot. Helaas heeft hij hier geen foto’s van want ik had de privilege om de camera mee te nemen. Ik hoop dat de foto’s van de mooie vogels hier in Aliwal dat kunnen compenseren.

Dinsdagmiddag waren de laatste metingen klaar en gingen we de temperatuurloggers ophalen die ik in het reservaat geplaatst had. Eenmaal onderweg was de regen veranderd in een dikke sneeuwstorm en moesten we de bakkie in 4×4 zetten om tot bij de site te komen. Kortom een glibberige ervaring over de natte silt. Woensdagochtend werd een negatief reisadvies uitgegeven door de traffic control, want alle passen waren ongebaanbaar vanwege de hevige sneeuwval. Eigenwijs als we zijn, waren we toch begonnen aan de trip terug naar PE en de landschappen onderweg waren echt schitterend! De Daggaboersnek en de Olifantsnek-pas waren beide alweer sneeuwvrij toen we er aankwamen en zo zijn we zonder problemen weer thuis gekomen in het warmere PE.

2,875 Comments to “TnT op wintersport en Birdies met wollen mutsen”

 1. site, I have read all that, so at this time me also

 2. animal xxx says:

  I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 3. Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a fantastic

 4. yeezy boost says:

  I want to point out my affection for your kindness giving support to folks that really want help with this one issue. Your personal commitment to getting the solution around had been extraordinarily functional and has continuously made professionals like me to reach their ambitions. This informative recommendations implies a whole lot a person like me and additionally to my mates. Thanks a ton; from all of us.

 5. jordan shoes says:

  I want to express my admiration for your kind-heartedness in support of those people that should have assistance with this particular subject matter. Your real dedication to getting the solution along has been extraordinarily advantageous and have usually helped many people just like me to get to their goals. Your amazing invaluable help signifies a lot to me and even further to my peers. Regards; from everyone of us.

 6. Looking around I like to surf around the online world, regularly I will go to Stumble Upon and follow thru

 7. binance says:

  Perfectly composed subject material , thankyou for selective information.

 8. I’m commenting to let you be aware of of the exceptional experience my friend’s princess developed visiting your webblog. She picked up numerous things, including how it is like to possess an ideal giving mood to make other folks clearly gain knowledge of specific tricky matters. You truly exceeded readers’ expectations. Thanks for giving the practical, healthy, educational and as well as cool tips on your topic to Ethel.

 9. Greetings! Very useful advice in this particular article!

  It’s the little changes that make the largest changes.
  Thanks for sharing!

 10. Development says:

  I would like to show my thanks to this writer just for rescuing me from this type of issue. Right after checking throughout the search engines and finding views which are not powerful, I thought my entire life was gone. Being alive without the approaches to the difficulties you have solved by way of your guideline is a crucial case, and the kind which might have badly affected my entire career if I had not discovered the website. Your own understanding and kindness in playing with the whole thing was valuable. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I am able to at this point relish my future. Thanks a lot very much for the specialized and sensible guide. I will not be reluctant to endorse your web blog to any individual who requires recommendations about this topic.

 11. for sale says:

  obviously like your web site however you have to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality then again I will surely come again again.

 12. I have been checking out many of your articles and i can claim clever stuff. I will surely bookmark your website.

 13. Definitely, what a splendid website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 14. My spouse and i ended up being really satisfied when John managed to deal with his investigation with the ideas he came across through your weblog. It’s not at all simplistic just to happen to be giving for free points which often the others have been making money from. And we all realize we have got the blog owner to appreciate for this. The entire explanations you’ve made, the simple website navigation, the relationships you make it possible to create – it’s got many fabulous, and it is letting our son and our family consider that that content is pleasurable, which is unbelievably important. Thank you for everything!

 15. Really informative article post. Much obliged.

 16. I am only commenting to let you understand what a superb encounter my child gained going through yuor web blog. She picked up numerous details, most notably how it is like to possess an incredible giving mindset to have many more without hassle know just exactly a number of advanced issues. You truly surpassed visitors’ expectations. Thanks for distributing those helpful, dependable, educational and as well as unique tips on that topic to Mary.

 17. This is one awesome article post.Thanks Again. Fantastic.

 18. Someone essentially help to make significantly posts I’d

 19. pet shop says:

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 20. racing games says:

  Very well written information. It will be beneficial to anyone who employess it, including yours truly :). Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 21. Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 22. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 23. I would like to voice my gratitude for your kindness for women who actually need guidance on this issue. Your special dedication to getting the message up and down turned out to be wonderfully informative and has surely helped ladies just like me to attain their dreams. Your personal informative instruction denotes a whole lot to me and further more to my mates. Regards; from each one of us.

 24. Hello, i believe that i noticed you visited my weblog thus i got
  here to go back the desire?.I’m attempting to to find things to improve
  my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 25. adidas yeezy says:

  I want to express some thanks to the writer just for bailing me out of such a incident. Just after surfing around through the the net and seeing basics which were not productive, I assumed my life was over. Living without the solutions to the difficulties you have sorted out by way of your main review is a crucial case, as well as the kind that could have negatively damaged my entire career if I had not discovered your web blog. That capability and kindness in handling all the things was important. I’m not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for this professional and effective guide. I will not think twice to refer the sites to anybody who should receive guide on this subject matter.

Leave a Reply