TnTtracks » Blog Archive » Terug in Port Elizabeth na Campertrip

Onze reis route

We zijn gisteren “thuis” gekomen in het huis van Tim en Tanja in Port Elizabeth. Na een prachtige rondrit van ongeveer 3000 km vanaf Johannesburg, door het noordwesten van Zuid Afrika, terug naar het zuid-oosten. (zie kaartje).

1. Na een goede vlucht vanaf Schiphol, via Londen, werden we op Johannesburg-airport opgehaald door Tim en Ryan. Even opfrissen en een gezellige kop koffie bij de familie van Ryan, en we gingen op weg richting Oost.

2. Bij het “Oog van Kuruman” overnacht, waar we ‘s morgens rustig rondgewandeld hebben om de prachtige bron en de natuur eromheen te bekijken. Daarna op weg naar Tanja.

3. Na een laatste 25 km erg hobbelige dirtroad stond Tanja ons op te wachten in Van Zylsrus, om ons de laatste 27 km te begeleiden naar haar project in het Kuruman River reservaat. Een plekje in the middle of nowhere in de Kalahari woestijn. Na een korte rondleiding door het basecamp, zijn we gelijk al op weg gegaan om een stokstaartjes kolonie te gaan zoeken. Prachtig om midden tussen de, druk naar eten zoekende, beestjes te staan en te zitten en alles te horen over hun gedrag en leefomstandigheden.

We zijn 3 nachten bij Tanja gebleven en alles gezien en gehoord van haar onderzoek naar de geelbek neushoornvogels, de “Yellow billed hornbills”. De nestkasten opgezocht, de vogels hele dikke meelwormen gevoerd, zodat ze op enkele meters gefotografeerd konden worden, maar ook de rest van de natuur bekeken, prachtige wandelingen gemaakt en de zonsondergang gevierd met een biertje bovenop de hoogste rode duin in het park. En natuurlijk ‘s avonds gebraaid: heerlijk als je eten klaargemaakt wordt door twee ervaren braaikoks, die precies weten hoe het vuurtje moet branden, om het vlees, de aardappelen en het potbrood mals en gaar te maken. Ook het potjie (spreek uit: pojkie), een stoofpotje met allerlei groenten en verschillende soorten vlees, lekker pittig gekruid, was een succes.

 

Gezellig eten bij volle maan rond een kampvuur, goed gezelschap, rondscharrelde schorpioenen in de buurt, het geluid van vogels en insecten op de achtergrond: “life is goooood”.

4. Woensdagochtend zijn we vertrokken naar het Kgalagadi transfrontier park: een natuurreservaat in de noordelijkse punt van Zuid Afrika, tussen Namibie en Botswana. 3 Dagen rondgereden, gehobbeld over zandpaden, een paar keer de banden uit het zand moeten graven (eerst kijken of er geen leeuwen in de buurt waren), genoten van overweldigende landschappen en elke keer weer de verassing van de diverse dieren in het wild: Leeuwen liggend bij een pas gevangen gemsbok, hyena’s in een waterpool, giraffen, cheetahs in de schaduw, kuddes gemsbokken, wildebeesten, elanden, hartebeesten, steenbokjes, struisvogels met kuikens, jakhalzen, gieren die een karkas aan het leeg eten zijn. En dan de ontelbare verschillende vogels: van de kleinste wevertjes, tot de enorme adelaar. Bij bijna elke boom moest wel gestopt worden, omdat er weer wat bijzonders te zien was en gefotografeerd moest worden. De middag temperatuur liep op tot 46°C, maar dat is geen probleem bij zoveel moois. Liters water drinken om voldoende te blijven verdampen en ‘s avonds koelt het weer lekker af, zodat bij de braai heerlijk gegeten kan worden en een goede nachtrust verzekerd was.

Eigenlijk hebben we nog te weinig tijd om het hele park, dat net iets kleiner is dan Nederland (36000km2), te doorkruisen. Maar het wordt tijd om richting Port Elizabeth te gaan, want de camper moet op tijd ingeleverd worden. Zaterdag ochtend vertrekken we weer naar Tanja’s camp om haar weer netjes “thuis” af te zetten. De avond is een beetje winderig en dus wordt er heel druk gezocht naar schorpioenen. Er worden met behulp van ultravioletlampen ongeveer 30 exemplaren gevonden. Prachtige beestjes, maar wel heel giftig. Duidelijk is nu wel waarom dichte schoenen ‘s avonds verplicht zijn.

5. Zondagochtend afscheid genomen van Tanja. Heel jammer dat ze niet verder met ons mee kan naar PE, maar ja, niet iedereen kan zo lang vakantie nemen. Na een stevige rit, met onderweg een enorme thunderstorm, nooit geweten dat er zoveel regen tegelijk kan vallen, komen we bij The Big Hole van Kimberley aan. De camping die we gepland hadden, bleek niks te zijn, dus besloten we om na het bezoek aan het grote gat, door te rijden naar de !Gariep dam. Hier kwamen we pas om 23.00uur in het pikdonker op de camping aan, omdat we onderweg heel veel “stops and go’s” tegenkwamen en bijna de hele weg door stortbuien en onweer hadden.

6. Wat een verrassing toen we ‘s morgens wakker werden en eindelijk konden zien waar we waren: prachtig weer, een overweldigend uitzicht over het meer en zijn eilanden, vogels die fluiten en een prachtig aangelegde camping. De hele ochtend gestruind langs het meer, ‘s middags gewandeld over de dam en koffie gedronken op een mooi uitzichtpunt. Met een windstille zwoele avond met een prachtige zonsondergang en een gezellige braai, sluiten we onze campertrip af.

We staan om 6.00uur op en vertrekken naar Port Elizabeth, waar we om ongeveer 14.00uur bij Tim en Tanja’s huis aankwamen. We zijn pas op de helft van onze vakantie in Zuid Afrika, maar we hebben al zoveel gedaan en gezien, dat het al veel langer lijkt.

Groeten aan iedereen in Nederland,

Tonnie & Henriëtte

6,188 Comments to “Terug in Port Elizabeth na Campertrip”

 1. I want to show some appreciation to this writer just for rescuing me from this problem. Because of surfing throughout the internet and finding ideas which are not beneficial, I figured my entire life was gone. Living minus the solutions to the issues you’ve sorted out through your posting is a serious case, and those that might have adversely damaged my career if I hadn’t discovered your blog post. The ability and kindness in handling every part was helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks for your time so much for your professional and amazing guide. I will not think twice to refer the sites to anybody who needs and wants recommendations about this matter.

 2. Awesome read. I just passed this onto a friend who was doing some research on that. He actually bought me lunch since I found it for him! Thus let me rephrase: Thank you for lunch!

 3. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information Appreciate your sharing this one. A must read post!

 4. Prison Girls says:

  I¡¦ve recently started a web site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 5. yeezy boost says:

  I wish to express my appreciation to this writer for rescuing me from this particular circumstance. As a result of checking through the world wide web and getting notions which were not pleasant, I believed my entire life was done. Living without the solutions to the problems you have sorted out by way of your short article is a crucial case, and the kind which might have in a wrong way affected my career if I hadn’t discovered the blog. Your actual training and kindness in controlling every item was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not come across such a solution like this. It’s possible to at this time relish my future. Thank you very much for your professional and result oriented help. I will not think twice to refer your blog to anyone who ought to have guidance on this subject.

 6. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 7. dominoqq says:

  Wonderful post however , I was wanting to know if you could write a litte more
  on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Thank you!

 8. Woman Face says:

  I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 9. For over recent 11 years, each opportunity after sunlight tanning for the first time, I
  build a dreadful warm breakout.

 10. With this Blackberry spy software you will not be
  left in the dark. For example, you maybe the boss of a company and suspect your employee is abusing his or her phone privileges.
  Do you suspect that your employee is performing something mistaken with your enterprise.

 11. Je pense avoir trouvé le 2.Le pain, s’il peut appuyer sur le bouton de la bombe atomique, c’est qu’il est donc président de la république (en plus d’être vil)Donc c’est : vil-pain président -> Villepin président !(ou alors, mais je n’ose y penser, si le pain n’est pas vil mais est un simple pain… Ca ferait « le pain président » ?)

 12. Was für ein geniales Motiv – die Idee mit dem Blatt als Rahmen find ich wirklich hammergenial. Ein richtig originelles und wundervolles Herbstwerk ist da entstanden. Klasse!Liebe GrüßeSabrina

 13. Kona Coffee is so gourmet you might be tempted to drive to Hawaii. Gourmet shopping on best store buys of pure Kona Coffee shipped from Kona, Hawaii to your doorstep, no splash required.

 14. Agree with above Ian, really valuable. I used to rail against timesheets for the reasons you mention. Now sadly I am the enforcer, the reason you need time sheets? Capitalisation and auditors! The key for me is it must be booked at project or product level and not task or task type.Stu

 15. adelinai think that it’s okay, except the fact that html/css codes don’t work anymore. it would be 1000 times better if we could personalize our profiles.will you make a new profile generator any time soon that works with the new version of hi5?

 16. This particular blog is no doubt educating and besides amusing. I have found a bunch of interesting things out of this blog. I ad love to go back again soon. Cheers!

 17. Dear Jerry,Thank you for your comment. We appreciate that you are disappointed that you were not satirized in the above post, but due to the high volume of strong candidates for satirization we were unable to offer you a position on this occasion.We will keep your details on file, and should you say incite or encourage violence again we will ensure that your role in animal rights extremism is fully acknowledged.Yours sincerely.Speaking of Research

 18. I really like your writing style, wonderful information, regards for putting up : D.

 19. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 20. A lot of thanks for all of your work on this site. My mum loves engaging in internet research and it’s obvious why. A number of us hear all relating to the powerful method you provide functional guidelines by means of this website and even improve response from some others on that concern so our daughter is without a doubt learning a whole lot. Have fun with the remaining portion of the year. You’re the one carrying out a fantastic job.

 21. (34) sx,Gotta print this and frame it. It will go next to the other things that no one believes, like the legal fee payment check I got that had “money well spent” in the memo line, or the emails I got from colleagues, who told me when Fed staffers and assistant A.G.s called my work “brilliant”.

 22. very handful of web sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out

 23. Well I definitely liked studying it. This information provided by you is very useful for good planning.

 24. I will immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 25. Lelandmig says:

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for %keyword%

 26. Enjoy high quality gourmet Kona Peaberry Coffee and pure Kona Coffee in whole beans, grinds, filter packs and 100% Kona Coffee single serve K-cups all fresh from the Kona estate store.

 27. Very good blog article.Thanks Again. Want more.

 28. Juegos Kizi says:

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable info
  to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 29. Para o amigo David, voce sabe muito bem o que o Tone quis dizer, a Bmc não é PRO_TOUR, mas tambem não é do escalão do Palmeiras/Resort/Tavira, inclusivé está bem acima, e em relação a orçamentos nem se fala.Agora sabem-me dizer o porquê do abandono do Caldeira? é que não li nada a explicar isso.

 30. …And you could also watch the “Organic Food” episode (season 7, episode 6) of “Penn & Teller: Bullshit!” — which is, by the way, one of my all-time favorite TV series.

 31. Hun er sååå flink!Bruker mine tante mimmi-ringer mye. Elsker dem. Din passer perfekt til deg! (sier jeg enda jeg ikke har sett deg…)

 32. Normally I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.Also visit my page January 29, 2013

 33. hallo meine liebe stephie!ich sende euch ganz liebe grüße aus der heimat! schön zu sehen/hören/lesen, dass ihr’s euch so richtig gut gehen lässt! zugegebnerweise: ich beneiiiiid euch ja sooo…lasst es euch weiterhin gut gehen & lasst es richtig krachen!alles liebe in die groooße weite welt,the one and only – mr. knigge B-)

 34. Luciane disse:Olá Lina, adorei o seu blog, vou para paris em março e vou alugar um apto mas estou em duvida se fico na Rue Linne ou na Boulevard Raspail em Saint Germain ou se ainda Marais e a melhor opção. Obrigada.

 35. Oui ce sont des pages sombres.Ce n’est pas un petit bout de store, mais un rideau de fer et une chape de plomb, les deux à la fois. L’un devant les yeux, l’autre au dessus de la tête.La nuit s’enfonceSilence on tue

 36. level 0:1. 佐敦2. 海洋公園3. 迪士尼樂園4. 加拿芬道5. 金禧喬治五世公園level 1: 1. 萬宜水庫2. 九龍灣3. 冰廠街4. 伯大尼5. 馬己仙峽道level 2:1. 西貢大街2.3. 昃臣道公園4. 5. 跑馬地巴斯墳場level 3:1. 電氣道2.345level 4:1. 營盆街2345 彌敦道Bonus:1 九龍仔公園2345

 37. always i used to read smaller content which as well
  clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.

 38. My partner and I totally enjoy your site and find many of the blogposts to be exactly what I am seeking. Do you offer guest writers to write information for you? I wouldn’t mind publishing a post regarding free movie or possibly on most of the topics you write about on this website. Awesome site!

Leave a Reply