TnTtracks » Blog Archive » Tijdvullende knutsel ideetjes voor de vakantie!

…het is weer een hele tijd geleden dat we een update op onze site hebben gezet. Uiteindelijk hebben we dan toch weer eventjes tijd gevonden, tussen de studies, bezoekjes van zuster en broeder, braai bouwen en braaitjes houden door om een update te plaatsen. Het tweede excuus waarom we zolang niks hebben laten horen is dat onze site achter de schermen wat technische problemen had, we konden geen foto’s toevoegen! Gelukkig heeft onze techneut in de familie (nee niet jij ons pap :-)  deze problemen weer verholpen (baie baie dankie!) en kunnen we weer volop foto’s laten zien. We zullen twee ideeetjes geven om lekker te knutselen /bouwen in de vakantie!

Dit was al in de vakantie in begin July getiept:

De vakantie is al bijna weer voorbij, nog twee weken en de universiteit gaat weer van start. Hoewel we vakantie hebben, betekent natuurlijk niet dat we stil zitten met een biertje in ons hand voor de braai. Zo af en toe komt het wel voor, maar we hebben ondertussen ook allerlei andere activiteiten gedaan. Een korte update met foto’s voor misschien wel ideeen hoe je vakantie te vullen en de tijd veel te snel voorbij zien te gaan.

Idee 1: Bouw een braai!

Om een dagje of 7 zoet te wezen, bouw een braaitje! Benodigdheden: zelf gebruikte ik 2ehands bakstenen, zand en grind, en het enigste wat je moet kopen is een paar zakken cement.

Stap 1: Funderinkje
Stap 2: Biertje pakken en kijken naar je Funderinkje
Stap 3: Muurtje
Stap 4: Biertje pakken en kijken naar je Muurtje
Stap 5: Bekisting voor tafelblad
Stap 6: Biertje pakken, en tussendoor de bekisting volgieten met een vuurvaste mix beton
Stap 7: Design van het muurtje maken
Stap 8: Biertje pakken en kijken naar het design van het muurtje, het nog niet zeker weten, en dus waarschijnlijk wachten tot de volgende vakantie om het muurtje te metselen.
Stap 9: Na 4 weken wachten, om het cement voldoende te laten uitharden….. Braaien maar!!!

Idee 2: Start een wormenfarm!

Word een beetje groener, breng je carbon footprint omlaag… bouw een wormenfarm :)

Een wormenfarm bouwen kost minder dan een dag. Je hoeft geen organisch materiaal meer tussen alle andere afval weg te gooien. De wormpjes moet je zo af en toe liefde en je afval geven, maar daar krijg je dan ook perfecte compost en wormen thee voor terug! Met de compost (en wormenpoep, of castings) en wormen thee kun je je plantjes weer heel blij maken, de wormenthee moet je dan wel verdunnen, ik gebruik ongeveer 1 liter op 10 liter . Wormenthee werkt ook heel goed als een organische pesticide, tegen luis etc. spray de thee (gefilterd, anders verstopt je spraybottle) na het ondergaan van de zon op de blaadjes en herhaal dit zovaak als nodig.

Hoe te bouwen?

Stap 1: We hebben hier de plastic shop, waar je nooit uit kunt komen zonder weer een mooi plastic bakske of ander nuttige toelie te kopen. Hier heb ik 2 plastic boxen gekocht, de grootte maakt niet zoveel uit, hangt er vanaf hoeveel afval je hebt (als je een 3 laags farm wil maken moet je er natuurlijk 3 kopen) en een kraantje.

Stap 2: Op het moment heb ik nog een 2 laags wormenfarm, maar deze stap kun je gewoon herhalen als je een extra box toevoegd. Laat de onderste box nog eventjes staan. Maak gaatjes met een 6mm boortje in de tweede box, op zo’n 50mm afstand van elkaar over de hele onderkant. Boor ook gaatjes in de bovenrand, (zo’n 10 cm  vanaf de bovenkant) voor de beluchting van de box.

Stap 3: Voor de ontwatering van de onderste box heb ik een gat geboord voor het kraantje (aan de onderkant of zijkant, net wat makkelijker is) om de wormenthee uit te oogsten.

Stap 4: Zet de boxen in elkaar, en voilla een wormenfarm…. maar nog zonder wormpjes….

Stap 5: Koop wormen, of kom ze hier halen bij mij, de beste wormen zijn rode wormen (European red worm, Eisenia hortensis of de African nightcrawler, Eudrilus eugeniae).

Stap 6: Voordat je de wormpjes uit zet, wil je ze natuurlijk een goeie start geven. En wat is een huis zonder interieur… Om een comfortabele woonkamer te maken kun je het beste een bedje maken van vochtige kranten snippers, gemixed met wat paardenmest (inclusief krullen) welke je wel eerst even moet fijnmalen met je handen :). Ook afgevallen bladeren en een beetje grond uit de tuin maakt het een fijne omgeving voor de wormpjes.

Stap 7: Zet de wormpjes bovenop de klaargemaakte huiskamer, en kijk hoe snel ze verdwijnen… de achtergebleven wormpjes hebben het waarschijnlijk een beetje moeilijk, en als ze na een dag nog niet weg zijn dan kun je ze in de tuin misschien nog aan de vogels voeren…

Stap 8: Na een paar dagen kun je de eerste organische afval toevoegen, de wormpjes houden van bijna alles, hoewel vlees en melkproducten hebben ze liever niet. Pas ook op met het toevoegen van veel sinaasappels en ananassen, want deze zullen de huiskamer van de wormen te zuur maken. Hier hebben we ook een compost ton naast de wormenfarm staan, waar we onze organische afvalproducten en tuinafval eerst in gooien, de microorganismen doen het dan vast voorverwerken voor de wormpjes.

Onderhoud: Zorg dat de wormen nooit droog komen te staan, en dus altijd in een vochtige omgeving kunnen leven. Ook moet er altijd voldoende lucht aanwezig blijven, als je de wormenfarm sterk begint te ruiken, dan betekend het dat je niet voldoende lucht in de farm hebt.

Nu wat fotoootjes van de wormenfarm, hij is hier al behoorlijk vol aan het raken met wormen, ze beginnen meestal na zo’n 2-3 weken te reproduceren. Als iemand wormpjes nodig heeft, geef maar een gil. Ik verstuur ze niet per post, we hebben een 12h McWorm drive thru… :)

 

 

4,363 Comments to “Tijdvullende knutsel ideetjes voor de vakantie!”

 1. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 2. Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It is the little changes that will make the most important changes.
  Thanks a lot for sharing!

 3. ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 4. was glaubst du den wie die das merken. . . klar merken die das weil sobald diese Datei modifiziert ist oder unbekannt ist also nicht vorhanden mit diesem hash oder sonstigen signchecks ist das app gecrackt und merken das.

 5. free dog says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is very good.

 6. adidas nmd says:

  I wish to voice my admiration for your kind-heartedness for those who need guidance on in this idea. Your real dedication to getting the solution across appeared to be extraordinarily significant and has usually allowed guys and women like me to realize their targets. Your new useful recommendations can mean much to me and even further to my office colleagues. Regards; from all of us.

 7. Tapez votre commentaire Vous pouvez utiliser ces mots-clés HTML : <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong> Les liens des commentaires peuvent être libérés des .Suivre les commentaires de cet article par e-mail

 8. Hi Cecilia – Thanks for suggestion, I will look for her book. I am familiar with the Benson Institute. I appreciate your kind words and for reading my blog. I’m glad you find it helpful. I also post a lot more information on my Facebook page, particularly nutrition stories. Are you on FB or Twitter? I’d love to follow you.

 9. yeezy shoes says:

  Thanks so much for providing individuals with an exceptionally breathtaking chance to read in detail from here. It’s usually so lovely and also jam-packed with a lot of fun for me and my office acquaintances to visit the blog at minimum 3 times a week to study the latest items you will have. Not to mention, we’re usually impressed with the extraordinary creative ideas you give. Some 2 ideas on this page are undoubtedly the most suitable I have had.

 10. ????? ? ??? says:

  It’s amazing to pay a visit this web page and reading the views of all friends about this piece of writing,
  while I am also zealous of getting familiarity.

 11. A quelques jours de la commémoration du 18 juin 1940, me revient cette anecdote dont l’action se déroule dans les locaux de la BBC à Londres. Tandis que Mongénéral se prépare à déclamer son texte, le lisant et le relisant, se raclant la gorge, faisant des essais de voix, les techniciens anglais s’impatientent. Are you ready ? interrogent -ils , Can you go ?.Et Mongénéral, splendide, de répondre : L’appel ? I can .Bon, je sors.

 12. And people think Global Warming and Climate Change are hoaxes…maybe where their houses fall apart because of the shrink-swell phenomenon, they’ll think about these 2 natural occurring phenoms differently, and wonder if humans are partially to blame for the growing concern of warming oceans, etc.

 13. …And as for "hackability", which is definitely "something that developers like and really, really care about," I am still waiting for the Open Kernel to become fully available. Until then, the N9 scores pretty low on the "hackability" scale.

Leave a Reply