TnTtracks » Blog Archive » Het reisdagboek van Jan en Martha

Woensdag is het dan eindelijk zover en gaan we Tim en Tanja ontmoeten, ze komen ons ophalen in Mosselbay en samen gaan we dan naar Oudtshoorn om alle plekken te bekijken waar Tanja haar stage van de HAS heeft gevolgd in 2004.

Meeting in MosselbayNice reunionReunion with the currie

Het is een geweldig weerzien onder een stralende zon en het gevoel dat we elkaar een half jaar niet gezien hebben is al gauw verdwenen. Met een prima chauffeur en een goed lopende rode Golf rijden we over de Robinsonpas naar Oudtshoorn.

On our way...Whaaaaaaaaaaaah:)Braai at Backpackers paradiseCheersy!Elderly entertainment
Het hele programma ligt hier vast: zeker ‘Cango Wildlife Ranch’ (Tanja’s stageplek), de Cango Caves: de avontuurlijke route met klimmen en kruipen, en de struisvogelfarm waar we op een struisvogel mogen zitten en rijden. Voor Tanja en ook voor ons een aangenaam bezoek, zeker omdat verschillende mensen zich Tanja nog goed kunnen herinneren.

Cango wildlife ranchCuddling cheetahsLot's of birds
Nice and warm under his wingsHow to ride an ostrichStrong ostrich eggsClimbing inside the Cango caves:-) @ Cango CavesDaddy at Plettenberg Bay

Om de thuisreis in 2 stukken te delen nemen we ook nog een overnachting in Plettenberg Bay, waar een bijzondere schelp te vinden is en we die ook best wel willen zoeken aan het strand. Het geluk om er eentje te vinden hebben we niet maar als Tim en Tanja wierook kopen in een leuk winkeltje is de mevrouw zo vriendelijk om ons, de beschadigde die ze nog heeft liggen, te geven.  Game time for the elderly people :PEnjoying the winter sun
Dan is het dik 300 km. naar Port Elizabeth, grote weg en het schiet aardig op. In George rijden we naar het spoorwegmuseum en voor een entree van 5 rand (0.40 cent) kunnen we mooie stoomtreinen en oldtimer auto’s bekijken.

Railway museum George Chilling in the gardenPollock beach P.E.

We hebben het grote geluk dat de buren van Tanja en Tim deze maand vertrokken zijn naar Duitsland en er zijn geen nieuwe huurders zodat wij gewoon buren zijn de komende dagen. Er wordt goed voor ons gezorgd: wat ontbijt betreft, entertainment en avondeten. Maandag kunnen we de universiteit bezoeken en kennis maken met Dewald en Gideon. Dinsdag is er een strandwandeling en woensdag een bezoek aan Uitenhage. Hier zijn de Volkswagenfabrieken met een eigen museum. Er zijn heel wat kevers te zien en ook de techniek wordt verduidelijkt aan de hand van demonstratie modellen.
At VW museumVrooooooooomWe love sushi too!
We hebben niets dan lof voor onze reisleiders, Tim is een voortreffelijke kok, we mogen gebruik maken van computers en internet. Daarom is het ook mogelijk dit verslag te maken en te verzenden en jullie te laten weten hoe het ons vergaat in Zuid Afrika. Donderdag zijn we al zo zelfstandig dat we een wandeling gaan maken door het natuurreservaat dat bij het universiteitsgebouw ligt. Op loopafstand van ons overnachtingsadres, onder een heerlijk zonneschijntje wandelen, zien we de springbokjes en zelfs een grijsbokje dat heel rustig van de warmte ligt te genieten. Een van Tanja’s wensen is om te gaan shoppen en dat kan hier in winkelcentra’s die lijken op de nieuwbouw outletcentra’s bij ons in Nederland. Alleen de winkels sluiten al om 18 uur en dan zijn we nog lang niet klaar, daarbij willen we ook nog aan het strand de groene schelpen van de zee-egel zoeken en het is donker om 18 uur, tijdnood!

Martha at University reserveGrysbokkie at University reserve
Voor de zaterdag hebben we de appeltrein gereserveerd van Port Elizabeth naar Thornhill, zo’n 40 kilometer door de mooie natuur. Met uitleg van Gideon, een van de vrienden van Tim en Tanja, die ook meegaat. Het indrukwekkendste is de ‘Van Stadens’ brug die we te voet mogen oversteken zodat we de trein mooi kunnen fotograferen. De hele dag zijn we onderweg en als afsluiting rijden we met Gideon mee naar zijn ouders in Uitenhage voor de braai.

Don't run into a train!:)Apple express

:)No fear of heights at Van Stadens?... Apple express

Op zondag is hier langs het strand een markt waar we natuurlijk heen moeten om souvenirs te kopen en een ijsje te eten. Als we terugkomen heeft Tim het hele huis gepoetst en staat het eten alweer voor ons klaar: risotto met butternut, we hoeven maar aan te schuiven, luxe! Voor morgen proberen we een reservering te maken voor een bezoek aan het Addo National Park om de olifanten te zien en dat lukt niet al te best dus gaan we maar naar bed. Op maandagmorgen zijn we eigenlijk heel snel klaar, Tanja belt nog een keer om te reserveren en in een mum van tijd weten we dat we mee kunnen met de ‘sundowner gamedrive’ om 16 uur en dat we kunnen overnachten in een chalet in een citrusplantage in de buurt. Inpakken en wegwezen! We worden allervriendelijkst ontvangen en kijken onze ogen uit, zo’n mooie lokatie aan het water met kajaks om te gebruiken en met het mooie weer is dit erg aanlokkelijk. We moeten ons echter op tijd melden voor de tour door Addo dus op naar de volgende afspraak. Dik ingepakt voor de wind en de kou (als de zon verdwijnt) rijden we in een open jeep met ongeveer 20 personen door het reservaat waar we uiteindelijk 1 olifant, 3 aapjes, 10 kudu’s  en 2 jakhalzen zien. Een beetje teleurgesteld rijden we naar ons slaapadres terug en besluiten morgen terug te gaan maar dan onder leiding van onze prive rangers: Tim en Tanja. Tim verzorgd ons nog een braai op het open vuur naast het chalet en om half 11 duiken we het bed in om een heerlijke nacht te slapen.

Addo!Close that window!! :PSweet ellies...
Kudu on the braai?Warthog @ addo :)2 tough rangers

We komen tijd te kort! Om 10 uur moeten we eigenlijk het chalet verlaten maar het gaat allemaal heel relaxed. We ontbijten op ons gemak, gaan de rekening betalen en informeren naar het citrusfruit in de boomgaarden. De eigenaar nodigt ons uit om hem te volgen en hij laat ons achter tussen de mandarijnen en sinaasappelboompjes met het advies om te plukken en te proeven. Dit is een droom, plukken, schillen en smullen, verser kan niet. Het probleem is alleen dat we geen citrusvruchten mee mogen nemen naar het park en alles ruikt naar de sinaasappels. We proberen met water en eau de toilet de reuk te verdrijven en rijden dan naar Addo. Van 12 tot 17 rijden we stapvoets door de natuur en zien verschillende groepjes olifanten met baby’s en jongen in verschillende groottes, indrukwekkend kort langs de auto lopen ze en het is maar afwachten of ze de reuk van de vruchten in de kofferbak gewaar worden. Voor alle zekerheid draai ik toch maar het raampje dicht en dat geeft toch het gevoel dat ik wat veiliger zit. Kudu’s zien we overal, er zouden er zo’n 2000 in het park rondlopen en dat verklaart veel. Hele parmantige wrattenzwijnen, niets bang voor de auto’s, laten zich gemakkelijk fotograferen. We genieten volop en kunnen met zekerheid zeggen dat Tim en Tanja heel veel geleerd hebben van hun uitstap naar het wildpark Samara, waar ze voor Tanja haar onderzoeksopdracht 10 dagen poepjes hebben verzameld van de jakhalzen.

At Avoca chaletElmo looks at nice view
Yum YumAt the citrus farm

We willen voor het donker terug zijn in Port Elizabeth, we moeten hier nog maar eens terugkomen. De laatste gezamelijke dag, er moet van alles afgerond worden. Geld afhalen om de overnachting te betalen en ook even koffie drinken met de huisbazinnen. Boodschappen doen voor het ontbijt morgenvroeg, Tanja en Tim pakken nog wat kadootjes voor de familie in Nederland zodat wij die kunnen meenemen, afscheid nemen van Gideon en dit verslag afmaken voor de website. Dan voor de laatste keer samen uit eten, Braziliaans, erg lekker en dan op tijd naar bed, morgenvroeg worden we om half 7 verwacht bij het vertrekpunt van de Bazbus.

Nice icecreamAt the sundays marketLast night @ P.E.

Dat betekend afscheid nemen van elkaar, maar we laten Tanja en Tim achter met een gerust gevoel. Vanaf maandag gaan ze hard aan het werk voor hun 2e gedeelte van dit studiejaar. Wij reizen langzaam richting Kaapstad vanwaar we weer naar huis vliegen om na te gaan genieten van onze reis aan de hand van de grote hoeveelheid foto’s.

2,679 Comments to “Het reisdagboek van Jan en Martha”

  1. TnT says:

    Bedankt voor al jullie felicitaties!

    We hebben vanavond een heerlijke braai gehad met onze vrienden. Het was even spannend toen het hard ging waaien en iedereen in ons warme huisje wou zitten, twaalf mensen is toch net iets te veel. Gelukkig ging de wind snel liggen en hebben we lekker bij het vuur kunnen zitten. Een geslaagde avond!

    Liefs, Tanja en Tim

  2. Marlies says:

    Hoi Tanja,

    Van harte Proficiat met je verjaardag!! Al veel cadeautjes ontvangen? Een fijne dag nog en een fijn vervolg van jullie verblijf in Afrika en succes met jullie studie!!

    Groetjes
    Piet en Marlies
    Bjorn en Floor
    Kirsten en Luc
    Anouk en Laurens

  3. Annet says:

    Gefeliciteerd tanja!!!!!!!!!!
    toch geen 21 dacht ik he?! hahaha
    ik heb een mailtje naar je gestuurd op tims mail!!!:P

    kus van Ninos en Annet

  4. Marja says:

    dag schoon nichtje,
    vanuit Utrecht felicitaties en zoenen voor je verjaardag!! Je maakt er vast een gezellige dag van met Tim en Elmo, samen aan de braai of aan de sushi. Veel plezier en tot binnenkort.
    Liefs van Karel en Marja

  5. Martha en Jan says:

    Alweer feest in Port Elizabeth !
    Tanja van harte gefeliciteerd met je 21e verjaardag !!!!!!!! ?
    Het is je ook nu weer gelukt om niet thuis te zijn met je verjaardag, maar vieren zullen jullie het toch wel, misschien Oyster Catcher?

    Heel veel kussies, Mam en pap

  6. Karel says:

    Hoi Tim!!
    Eerst via Hyves, en nu nog een keer via T&T in SA:
    Héééél hartelijk gefeliciteerd met je 22e verjaardag!!!!. Dat je nog maar lang gezond en gelukkig met Tanja mag zijn!!! Geniet samen lekker van deze dag!! Over een week of 8 komen we je nog wel even persoonlijk tracteren! :-)
    Liefs,
    Marja & Karel

  7. Tineke Vink-Liefkens says:

    Hallo Tim en Tanja,
    Allereerst Tim Proficiat met je verjaardag en nog vele gezonde jaren samen zodat jullie nog veel kunnen genieten van mooi Africa. Wat hebben jullie met de ouders van Tanja leuke weken gehad. Tim morgen een heel gezellige dag toegewenst. Pak maar een lekker Rood Zuid- Afrikaans wijntje van ons.
    Groetjes Theo Tien Semmie en Irma.

  8. Jan en Martha says:

    We zijn weer thuis!!!!!!
    Blij dat alles goed gegaan is,
    dat we jullie gezien hebben,
    dat we nu weten waar jullie wonen en studeren,
    dat jullie daar heel veel tijd in steken,
    hoe HEERLIJK de winter is in Zuid Afrika, hoe lekker het eten en de wijn is,
    hoe mooi de natuur,
    hoe anders het leven is in Afrika,
    en fijn om te zien dat ook hier in Maastricht alles goed verzorgd is
    en dat het tijd gaat kosten om terug te wennen aan het leven hier!
    Tim, alvast proficiat met je verjaardag morgen en we weten zeker dat je iets lekkers gaat bedenken om te koken!
    Groeten en xxxxjes

  9. eunice says:

    Hey lieverds,

    Ik weet dat ik niet heel veel van me laat horen, ook op de e-mail niet.. maar ik volg jullie, vandaag vanaf mijn werk, laatste dag en dan volgende week aan de slag bij mijn nieuwe baan.. SPANNEND…. Super gaaf verhaal, 2000km in 2wkn.. well done… Succes komend semester… I know you 2 can do it…

    Hele dikke kus en knuffel… Eunice

  10. Annemie and Alex says:

    Beste Martha en Jan,
    Ik heb eerlijk gezegd nu pas in de gaten dat ik met jullie op deze manier in contact kan komen. Shame on me!!!
    Wat een fantastische reis hebben jullie tot vandaag gehad. En nu al om. Jullie onderkomen in Maastricht staat nog altijd mooi recht en wacht op jullie komst.
    Groet Tanja en Tim ook van Annemie en mij.
    Veel groeten,
    Alex.

  11. netty sebregts says:

    Bij Tonnie van Lent gehoord dat jullie het goed maken. Daarom ging ik weer eens naar jullie website. Wat een zonnige boel daar. Zo te zien zijn studie en ontspanning goed te combineren.
    Ik sprak onlangs de ouders van Natasja Wortel. Zij hebben een huis gekocht bij haar in de buurt en gaan er in de toekomst 2 x twee maanden per jaar heen.Ook Natasja maakt het goed en er is steeds meer steun voor het project: kinderen uit de steden in contact brengen met de mooie en ruige natuur van Zuid-Afrika.
    Hartelijke groet,
    Netty Sebregts

  12. beppy en arno says:

    Hallo,
    Wat een geweldige vakantie met eigen gidsen en op maat gesneden uitleg en uitstapjes. Een prachtige impressie van de wildernis van zuid-afrika. We hopen ook nog wat live verhalen van Martha en Jan te horen.
    Groetjes en voor Tim en Tanja ook nog succes met de verdere studie.
    Beppy en Arno.

  13. TnT says:

    We hebben met z’n vieren tweeduizend kilometer in twee weken gereisd. Zoveel gezien en gedaan en dan nog heel veel overslaan. De foto’s op de site zijn dan nog maar een kleine impressie.
    Maar één ding staat vast, we hebben twee mooie weken gehad!!

    Inmiddels zijn we al weer aan het voorbereiden voor het nieuwe semester. We lezen weer met veel plezier jullie berichtjes.

    Liefs Tanja en Tim

  14. Tessa says:

    Leuk om zo een verslag te lezen! het komt allemaal heel erg bekend voor :) Fijn dat jullie het mooi hebben gehad in Oudtshoorn en blijkbaar wel wat bekende tegengekomen he Tanja ;)

    Nou gr van ook een ex stageloper op Cango wildlife Ranch

  15. Marga says:

    Wat een geweldig leuk verslag en mooie foto`s, en wat hebben jullie veel gedaan en gezien! Machtig.
    Nu jullie gezien hebben waar Tim en Tanja wonen en leven, hebben jullie er tenminste een beeld bij, als ze iets vertellen.
    Thuis lekker nagenieten en weer plannen maken voor een volgende reis.
    Tim en Tanja, succes met het vervolg van jullie studie.

  16. Jan en Martha says:

    Dat hebben jullie mooi verzorgd! Hadden jullie nu ook weer de tijd en de mogelijkheid voor. Jullie hoefden ook niet meer de tijd en de laptop te delen met ons.
    Nogmaals bedankt en geniet van jullie laatste vakantiedagen, groeten en xxxjes uit Stormsriver, Jan en Martha

  17. Tina! says:

    Wauw wat een super mooi verslag! Het klinkt als een bijzondere en heerlijke vakantie! Ik kan niet wachtten tot ik ook kan boeken :p
    Liefs, Tina