TnTtracks » Blog Archive » The finches meet the hornbills


Na twee maanden in het onderzoeksreservaat in de Kalahari hebben na een regenbui van 4mm toch zes vrouwtjes zich gesetteld in de nestboxen en zijn ze begonnen met het uitbroeden van elk vier eitjes. Omdat het verzamelen van de observationele gegevens pas echt begint zodra de chicks geboren worden, had ik mooi de mogelijkheid om mijn visitors te introduceren met de beauty van de Kalahari.


Zondag 25 November ontmoette ik de grote witte camper en het reisgezelschap op een stoffige R31 net buiten Van Zylsrus, NC. We hadden elkaar veel te lang niet gezien en er was veel bij te kletsen, maar toch zijn we al gelijk op zoek gegaan naar de stokstaartjes in het reservaat. De groep had zeven jongen bij zich en dit leverde een behoorlijk aantal mooie pics en beeldmateriaal op. Dit was niet alleen het geval bij de meerkats, de daarop volgende dagen hebben we doorgebracht met wandelen en het ontmoeten van de vriendelijke dieren in het reservaat. Vooral mijn hornbill vriendjes waren erg vriendelijk en schrokken niet terug om ons groepje van vijf te komen begroeten. Een paar wormpjes in return konden zij natuurlijk moeilijk weerstaan. De avonden hebben we afgesloten met een jagermeister als slaapmutsje na de braai, wat wil je nog meer?

Op woensdag zijn we met de camper vertrokken richting het Kgalagadi Transfrontier Park. In tegenstelling tot het onderzoeksreservaat waar we voornamelijk de mogelijkheid hadden om alles te voet te observeren, gingen we hier per camper langs de Auob rivier helemaal tot aan de grens met Namibie, waar we verbleven in Mata-mata restcamp. Al snel stuitten we op een groep van vijf leeuwen die in de schaduw lagen uit te buiken. Ook alle bokkies, wildebeest en birdies hielden zich mooi in de schaduw van de enkele bomen die in de Kalahari groeien. Wat kun je ook anders verwachten als het in onze camper al 47 graden was, laat staan in de volle zon. De spotted hyena had hier iets anders op gevonden en lag met zijn dikke pens in de waterhole. Wat een knappe koppen hebben ze toch!

Op de tweede dag reden we langs een plek waar de leeuwen de nacht ervoor een kill hadden gemaakt, de leeuwen waren er niet meer, maar wel een stuk of tweehonderd gieren! De Lappet-faced vultures zijn het grootst en dus de baas over de kleinere White-backed en Cape Vultures. Toen kwam er een jakhals die alle vogels verjoeg en zelf ook een hapje nam, echter al snel kwamen de gieren langzaam weer toegeslopen. Het was een mooi tafereel om te bekijken hoe ze allemaal vechten om de laatste stukjes eland. De volgende morgen bleek dat ’s nachts het hek van het reservaat had open gestaan en dat een jonge mannetjes leeuw zowat bijna onze camping op kwam lopen (of alweer verliet?). De rangers kwamen er iets later achter en zijn toen met hun bakkies achter de leeuw aan gaan rijden die vervolgens richting Botswana liep. Het verdere verloop van dit verhaal is tot op heden onbekend.

Op onze laatste avond samen terug in het onderzoeksreservaat hadden we een heerlijke braai gepland. Echter door een stevig windje en na een nacht met regen kwamen de schorpioenen uit om voedsel te zoeken. De invulling van de laatste avond bestond uiteindelijk voor 99% van de tijd uit het zoeken van schorpioenen (>20 stuks) en hebben we tussendoor ook nog snel even gegeten. Als de camper niet ingeleverd hoefde te worden dan was het reisgezelschap graag nog een week gebleven, maar helaas mocht dit niet zo zijn. Gelukkig zitten er inmiddels al tien vrouwtjes in een nestbox en zal het ook niet meer lang duren voordat de eerste baby-birdies zich aankondigen. Tijd dus om weer verder te gaan met mijn onderzoek, terwijl Tonnie en Herniette nog even vakantie vieren bij Tim in Port Elizabeth.

7,585 Comments to “The finches meet the hornbills”

 1. Mantap sob artikelx smoga sukses ya, ternyata memanfaatkan waktu itu membuat kebaikan y…? pantesan gw sibuk2 melulu yank gw dapat hanya capek….makasi sob ceramahx …harus di asa terus biar lebih keren.

 2. revitol says:

  I favored your idea there, I tell you blogs are so helpful sometimes like looking into people’s private life’s and work.At times this world has too much information to grasp. Every new comment wonderful in its own right.

 3. Hi Amy! I started P & P as my first book of the year because I wanted to read the Classics. I gave up after about 150 pages. It just wasn’t holding my interest. I really like Water For Elephants. I’ll be interested to know what you think. Take care. Hope I can make it to a meeting soon!

 4. 1 octobre 2008 « La banque, au moins, ça finit toujours par rapporter. Les logements sociaux, c’est pas tout à fait un investissement! »c’est beau.

 5. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

 6. Hey there, I just hopped over to your web-site via StumbleUpon. Not somthing I would usually read, but I liked your thoughts none the less. Thanks for creating something worth reading through.

 7. I have several Christmas quilts and fabric for more. I love them. Also enjoy table runners on my tables. I also have wall hangings. I think Christmas quilts are quite fun and am always looking for new ideas

 8. I was very curious about this one. I want the covers for the Phantom stories prepared for publishing in CR to be good. To draw as McCoy is not easy, and I was not sure it would be any good.To make it short, this is really a cover to be proud of, and one I will call a good cover for just that story. Thank you JimIvan

 9. I hope you all had a wonderful Thanksgiving! I’m just now getting back into the swing of things.. like blogging.. :) it took a back seat for a week or so but I sure was encouraged by your notes! Thank you and Happy Holidays.. it’s beginning to look like a California Christmas here finally!! hugs to you all!Ciao,Laurie

 10. oh my god – oh my god – oh my god – KaTy don’t do this to me i want all those quilts!!!! i blardy well love the tape measure fabric and *wow* the astronaut boy how cute cute cute!!! x vInTaGe VioLeT x

 11. zur Anmerkung zur These 7:Yip. Die meisten vergessen das aber spätestens fünf Minuten, nachdem sie es gehört haben. Mein Prinzip: Holzhammer, bis es sitzt.

 12. My husband and i have been more than happy Ervin could finish up his inquiry from your precious recommendations he acquired from your very own site. It is now and again perplexing to just continually be making a gift of tricks which often a number of people could have been making money from. And we figure out we’ve got the website owner to appreciate because of that. Those illustrations you have made, the simple site navigation, the relationships you help engender – it is everything superb, and it’s helping our son in addition to our family imagine that the situation is fun, which is certainly especially fundamental. Many thanks for all!

 13. “I just wish more liberals/progressives would admit that the (D) party is just as bad as the (R).”Not when it comes to race.There is a big difference between the two parties and that does matter.There is a reason why the Dems put a black man in the White House and the GOP can’t get a black elected to Congress.

 14. isso é verdade na primeira vez as pessoas sempre treme entao é melhor ficar avontade e fexar os olhos e pensar q esta viajando por q eu tenho um medo de beijar e passar um mico entao é bom sempre está com um bom alito e bem cherozinha

 15. It is as though evil children are running the nation.These people have no sense at all it seems.You could not run a home like they run the government.What a shame.

 16. What’s up it’s me, I am also visiting this website daily,
  this site is truly nice and the viewers are really sharing pleasant thoughts.

 17. adidas nmd says:

  I wish to express some appreciation to this writer for rescuing me from this type of predicament. Because of scouting through the online world and meeting views which were not beneficial, I assumed my entire life was over. Existing without the answers to the difficulties you’ve solved by way of your website is a crucial case, and those which might have adversely affected my career if I hadn’t discovered your site. Your actual capability and kindness in dealing with a lot of things was precious. I am not sure what I would’ve done if I had not come across such a point like this. I am able to at this point relish my future. Thanks a lot very much for your expert and results-oriented guide. I won’t hesitate to propose the website to anybody who will need guide about this area.

 18. Le bloggeur et tous ces braves petits commentateurs socialos ici, ravis que la « justice fiscale (?) soit ainsi rétablie, oublient l’essentiel: ce plan ne règle rien du déficit ni du remboursement de la dette.Bref l’essentiel de l’effort est encore devant nous – et il concernera tout le monde croyez moi. Le dernier décile ne peut pas tout, comme son nom l’indique d’ailleurs.Alors mes petits lapins attachez vos ceintures ça va swinguer car l’atterrissage se rapproche…

 19. Thank you for your own hard work on this web site. Gloria enjoys going through investigation and it’s really obvious why. A number of us notice all about the lively ways you create good suggestions on your website and as well as recommend participation from other individuals on that situation then my princess is always becoming educated a whole lot. Take pleasure in the rest of the new year. You are always performing a pretty cool job.

 20. Habla de series (Breaking Bad está a punto de empezar con su 4ª temporada) o de literatura rusa del S. XIX.O de Saber y Ganar.O de hentai.O de las finales de la NBA.O lo bocazas que es Piqué.O de…

 21. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 22. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts
  and I am waiting for your further post thank you once again.

 23. this to me in seventh or eighth grade – not until I was about 16 did I have a relationship that actually meant anything. (Of course, I don’t know if I would have listened…)I hope your fifth-grader has the wisdom to just let the dating stuff go for YEARS to come.

 24. Wonderful post. We so easily push aside the thoughts that we’re mortal, with limited time to enjoy this earth, then fill up our days with dribble. Those reminders to realign our priorities our always welcome.[]

 25. Tammy,I hope to get back over and see the youngsters. It is not to far at “Land Between The Lakes”. The setting is peaceful and I think their are two more pair nesting in the same bay. I can see one nest on a power tower. Every now and then one of the other Osprey will swing by this pair to start a chase.

 26. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your blog.

 27. Thanks! I initially didn’t see the point of it because it is so close to my natural lip color (a little lighter than my natural lip color) but the fact that you like it makes it miraculously more appealing to me now. xD

 28. What a lovely little blog. It looks like you and your family had a wonderful time :) I especially liked your description of the Goldfish market. Having been there myself I know how easy it is to spend hours just gazing at all the different types. I would have loved to buy a terrapin too – they're my favourite animals. Unfortunately I couldn't take it back to my , and definitely not on the plane home!

 29. Lelandmig says:

  Useful info. Fortunate me I found your site by chance, and I am surprised why this twist of fate did not happened earlier! I bookmarked it.

 30. anchortext says:

  Even though there is just a finite number of writing prompts, you will find an infinite quantity
  of ways to differentiate yourself the institution application essay.
  Did you know that coursework assistance is available on the web available as essay assistance,
  which is built to help overcome your writing issues.
  Thus the component of science in essay writing lays around
  the important foundation, without which an essay would basically be an outer cover without much content and deep insight.

 31. putz fiko d cara o dunga nao te convocado ganço neymar ou o roberto carlosa maioria dos convocados sao mt experientes mas nao tao em boa fasetoda bola q sai do pe deles eh so bolao cara os cara tao vivendo uma fase otima…mas faze o q nao so nem tecnico de futebol de botao…

 32. hermes bag says:

  My wife and i got really relieved Michael managed to finish off his preliminary research from the ideas he acquired in your site. It is now and again perplexing to simply be giving away helpful hints some other people may have been selling. We really do know we need you to give thanks to for this. The explanations you have made, the easy web site menu, the friendships you make it easier to engender – it’s got mostly astounding, and it is aiding our son and us understand this concept is interesting, which is certainly pretty vital. Many thanks for all the pieces!

 33. I would like to show my passion for your kindness supporting persons that really want help with your issue. Your personal commitment to passing the message throughout became extremely functional and has without exception made many people much like me to arrive at their desired goals. Your warm and helpful recommendations implies much a person like me and even more to my peers. Thanks a lot; from everyone of us.

 34. Today, I went to the beach with my children. I establish a sea shell and gave it to my 4 time old daughter and alleged “You can find out the ocean if you situate this to your ear.” She situate the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab within and it pinched her ear. She never requests to go back! LoL I identify this is absolutely rancid topic except I had to discern someone!

Leave a Reply