TnTtracks » Blog Archive » Reis Jan en Martha: Deel 2
Zondagmorgen 2 januari om 6.30 u. starten we met het eerste stukje met de Baz bus naar Port Alfred. De Kowie backpackers ligt aan de doorgaande weg en het centrum is via verschillende routes te voet te bereiken, even de spullen organiseren en dan te voet de stad bekijken.
 
Het is erg rustig, weinig mensen op straat en dan realiseren we ons dat het zondag is. Gelukkig is er een Wimpy’s waar we een kop koffie kunnen krijgen en genoeg winkels die vandaag gesloten zijn maar voor morgen veel beloven. Tanja had ons al enige namen van restaurants doorgegeven en die liggen in de straten richting backpackers allemaal goed te combineren met onze favoriete bezigheid: wandelen. Met een rondvaartboot bekijken we de super de luxe huizen in de haven en varen we een stukje de Kowie rivier op. Dan laat het weer ons in de steek, het begint te regenen en de vochtigheid is erg hoog. Voor de mensen hier is het een zegen, maar voor ons een beetje minder. Onze wens is om de ananasplantage te bezichtigen in Bathurst en via de VVV krijgen we het telefoonnummer van Mike (chauffeur bij Stenden!) die bereid is ons erheen te rijden en ons ook nog zijn woning, vrouw en kinderen laat zien in de township.

Onze volgende stop is East London,  Buffelo backpackers en dat valt tegen, het is een totaal betonnen constructie, door het weer ook erg vochtig en langs een drukke weg met veel toeterende taxibusjes. We installeren ons en met behulp van de coast to coast, de backpackersgids, gaan we in de buurt op zoek naar een ander onderkomen. Een paar straten verder vinden we Niki Nana, vriendelijk, met zwembad en ook nog vrij de komende nachten. Na vannacht wordt dit dus ons adres!  Intussen is het weer verbeterd en kunnen we onze dagelijkse wandeling maken over de boulevard. Het valt ons op dat er overal glas ligt en dat er veel donkere mensen het strand bezoeken. Het blijkt allemaal te maken te hebben met het gebruik om aan het begin van het jaar de zee te bezoeken en een flinke duik te nemen om, letterlijk en figuurlijk, schoon aan het nieuwe jaar te beginnen.

 
10 Januari  door naar Chintsa, Tanja omschreef deze lokatie als: de natuur is hier prachtig, ver van de bewoonde wereld, moeilijk boodschappen te doen maar in de backpackers kun je eten wat de pot schaft. Onze voorkeur gaat niet uit naar strandleven maar hier is dat wel iets anders dan in  Scheveningen. Mooi zand, schelpen, aangeslibd wier in de prachtigste kleuren en kilometerslang strand om te wandelen en dan toch ook weer een mogelijkheid om de zeer hoge duinen door te steken en op zoek te gaan naar iets te eten of te drinken. Na 2 nachten moeten we wisselen van kamer en komen dan samen met Franz en Thomas, vader en zoon uit Aken in een huisje, erg gezellig. Jan spreekt Duits met Pa en Thomas, die in Maastricht gestudeerd heeft, spreekt Nederlands met ons. Hier zouden we wel wat langer willen blijven, de gezamenlijke ontbijten en maaltijden in het restaurant  zijn perfect en we hebben verder niets nodig.

Met een speciale shuttle gaan we door naar Hogsback, 200 km. het binnenland in, westwaarts. Een totaal andere natuur, heel veel bos, watervallen en ’s morgens aapjes op het dak die ons wakker maken. Gezien onze leeftijd, ‘ouwe mense’, krijgen we het chalet dat het verste van de gezamenlijke gebouwen afligt. Dat is geen straf, wij noemen het het paradijs, er zijn 6 twee persoonskamers waarvan er af en toe maar een bezet is, we hebben het rijk voor ons alleen. De dorpsmensen hebben al gauw gezien dat er nieuwe klanten zijn om hun zelfgemaakte wandelstokken te verkopen. Het is later op de middag en het laatste aanbod is dat we er een kunnen kopen voor 2 Rand (20 eurocenten). Daar moeten we toch eerst een nachtje over slapen, eigen schuld – dikke bult, de volgende dag kosten ze 15 Rand per stuk!!!!!! Maar we hebben ze nodig voor onze wandeling naar de waterval en het hoogteverschil dat we moeten overbruggen is zo’n 200 meter. Wel de moeite waard, veel groen en vooral lekker koel onder de bomen. Er is ook een wandeling naar het kerkje ‘St. Patrick on the Hill’, een mooi doel op zondag. Deze wandeling loopt het eerste gedeelte langs de onverharde weg, stoffig als er een auto passeert, het tweede gedeelte is er langs de weg, op hoogte, een houten wandelpad op palen gebouwd en dat is luxe. Bij het kerkje zijn er bouwactiviteiten en horen we dat het in juni 2010 helemaal is afgebrand. Toch zijn ze nu al weer bezig met de prachtige houten, Cipressen, vloer in de kerk en hopen ze 17 maart, St. Patricksday, de kerk opnieuw in gebruik te nemen.

Intussen is er ook geregeld contact met Tanja in Port Elizabeth. Zij is druk bezig met het regelen van de field trip naar Aliwal North waar zij voor haar onderzoek vogels (Southern Red Bishop) gaat vangen, ringen en meten. Als alle apparatuur kompleet is en op elkaar afgestemd kan zij vertrekken en halverwege de reis ons oppikken hier in Hogsback. Zondag krijgen we een telefoontje dat het definitief  dinsdag 18 januari wordt en ze zelfs een nacht heeft ingepland om hier op adem te komen. We bereidden ons voor op een mooie rit en zijn nieuwsgierig hoe of dit laatste gedeelte van onze overwintering gaat verlopen…    

2,089 Comments to “Reis Jan en Martha: Deel 2”

 1. Kimmetje, Hogsback is inderdaad heel mooi, veel wandelen en de aapjes op het dak.
  Deel 3 gaat over het veldwerk met de rooivinkies! Wij mochten erbij zijn en weten nu ook heel wat meer over Tanja’s onderzoek. Indrukwekkend en bijzonder, groetjes van Jan en Martha

 2. Kimmetje says:

  Hoi Jan en Martha,
  Heerlijk om jullie verhalen te lezen!
  Hogsback is mooi he;)!
  Kan ik nog een deel 3 verwachten….
  Groetjes

 3. Tanja says:

  Ben blij dat jullie tevreden zijn met het eindresultaat van jullie reisverslag. Hebben jullie gezien dat ik er stiekem wat mooie dierenfoto’s eraan toe heb gevoegd?

 4. Fijn dat jullie de tijd hebben vrijgemaakt om ook het tweede gedeelte van onze reis op de site te plaatsen. Intussen proberen wij terug te wennen aan de winter hier. De temperatuur valt mee maar vooral het gebrek aan licht valt ons erg tegen. Groetjes