TnTtracks » Blog Archive » Van de Bishops naar de Bananen-snavels!

Donderdag 19 April is de officiele diploma-uitreiking van Tim en Tanja!

Ik (Tanja) heb inmiddels de details te horen gekregen van mijn supervisor en ik heb 70% gekregen voor mijn thesis. Helaas 5% te weinig voor een cum laude, maar voor een niet-engelse ben ik toch erg tevreden met dit resultaat. Tim wist al in November dat hij geslaagd was voor zijn BSc honours en is daarna gelijk begonnen met zijn MSc. Zijn project gaat over de primaire productie van phytoplankton (algen) in de Algoa Bay, waarop wij prima uitzicht hebben van op ons balkon. Meer info hierover mag hij zelf geven :)

Zoals sommigen van jullie misschien al te horen hadden gekregen ben ik ook begonnen met een vervolg opleiding. Daarvoor was ik in februari in de Kalahari omdat daar mijn onderzoeksdier woont. Met deze nieuwe studie ga ik onderzoeken of de klimaatsverandering invloed heeft op de Yellow billed Hornbill. Dit is een neushoornvogel (Zazu van de Lion King) die zijn nest maakt in een holle boom, waarna het vrouwtje het gat dichtmaakt met speeksel en poep zodat er geen natuurlijke vijanden naar binnen kunnen, maar waardoor zijzelf en haar jongen opgesloten zitten in de boom. Dit betekent dat het mannetje geheel verantwoordelijk is voor de voedselvoorziening van moeder met babies. Ik verwacht dat bij de zeer hoge middagtemperaturen (+40°C) het mannetje moeite heeft bij het vinden en zoeken van voedsel en dat hij er misschien voor kiest om meer zelf te eten ipv zijn familie te voorzien van voedsel, of misschien zit hij de hele middag in de schaduw in een boom. Dit is allemaal nog nooit eerder onderzocht en dat maakt het voor mij extra interessant om met dit onderzoek te beginnen. Hieronder alvast een paar foto’s van deze bijzonder karakteristieke vogels.

2,515 Comments to “Van de Bishops naar de Bananen-snavels!”

 1. Tineke Vink-Liefkens says:

  Hallo Tim en Tanja,
  Allereerst PROFICIAT met jullie diploma. Ik hoop dat de uitreiking een bijzonder mooie dag wordt. Wel weer fijn iets op jullie site te lezen en vooral te zien. Zo mooi de foto’s van de neushoornvogel. Succes met jullie verdere plannen en studie.Veel Groetjes van alle Vinkie’s uit Dreumel.

 2. Annet says:

  Wauwie wat een grappig en bijzonder beestje heb je weer op het oog! Leuk om te horen wat je nu precies allemaal doet, super!! Spreek jullie gauw weer!!
  xxx

 3. Nancy says:

  Hoi knappe luitjes
  Van harte gefeliciteerd met jullie mooie resultaten en goede voornemens om weer door te gaan. Ben supertrots op jullie.
  Wel erg leuk om iets te lezen van jullie bezigheden. Miste het wel.
  Maak er weer iets goeds van en geniet van de verdere werkzaamheden en vooral ook van de vrije tijd tussendoor.
  liefs van ons uit Vlijmen xx

 4. Ja, fijn weer een nieuw verhaal! Duidelijk waarom het zo lang geduurd heeft en ook duidelijk waar het harde werken toe geleid heeft!!!
  Mogen wij de rij openen met jullie te feliciteren met het behaalde resultaat en jullie nog veel plezier toewensen met het onderzoekswerk?
  Jan en Martha