TnTtracks » Blog Archive » Kalahari dreaming…

Zoals jullie in mijn vorige post konden lezen ben ik sinds dit jaar begonnen met een nieuwe opleiding aan de universiteit van Kaapstad. Tijdens deze opleiding doe ik drie jaar lang onderzoek naar de invloed van klimaatsverandering op het voortplantingssucces van de Zuidelijke geel-bek neushoornvogel (Tockus leucomelas). Mijn 4x4-bakkie 'Percy'

Het projectsvoorstel heb ik inmiddels succesvol afgerond en momenteel ben ik volop bezig met het voorbereiden van mijn veldseizoen. In totaal zal ik twee broedseizoenen doorbrengen bij de studiepopulatie neushoornvogels in de Kalahari. Het broedseizoen begint met de komst van het regenseizoen en dat veranderd per jaar, vandaar dat ik er ‘op tijd’ moet zijn en dat is mid-september. De neushoornvogels in het reservaat waar ik werk, broeden in nestboxen en zijn gewend aan toeschouwers (semi-habituated). Ik zal de mannetjes-vogel observeren en daarbij noteren boven welke omgevingstemperatuur hij meer tijd besteed aan afkoelen (dmv hijgen en vleugel-spreiden) dan aan voedsel verzamelen voor moeder en jongen. Daarnaast zal ik drie-dagelijks moeder en jongen wegen om vast te stellen of een aanhoudende hitte invloed heeft op de conditie van moeder en de groei van de jongen. Zoals het nu lijkt heb ik beschikking over internet in de boerderij waar ik verblijf, dus ik hoop dat ik jullie regelmatig op te hoogte kan stellen van de voortgang van mijn project en dat ik mooie foto’s kan plaatsen.

Baby stokstaartjeNatuurlijk is dit gedrags-onderzoek van vogels in de Kalahari voor mij een levensdroom die werkelijkheid wordt, aan de downside betekent dit echter dat ik mijn liefste vriendje voor een lange tijd moet missen. Gelukkig hebben wij een aantal verzachtende strategieën in het vooruitzicht. Ten eerste zal Tim met me mee rijden naar Kaapstad vanwaar ik vertrek naar de Kalahari en ten tweede komt Tim samen met Tonnie & Henriëtte en Ryan mij in December een bezoek brengen!! Ik kan ze dan mooi laten zien waar ik mee bezig ben en naar gelang mijn al-dan-niet broedende vogels het toelaten zullen we samen de Kgalagadi Transfrontier Park bezoeken met jawel… een gehuurde motorhome! De gehele reis van ‘Tonnie & Henriette in Zuid Afrika deel 2’ zal na afloop door Tim verteld worden op onze site.

Verder nog meer groot nieuws van mijn kant. Mijn eerste paper genaamd ‘Seasonal metabolic variation in two populations of an Afrotropical euplectid bird’ is geaccepteerd voor publicatie in het Journal of Physiological and Biochemical Zoology. De paper beschrijft de bevindingen van mijn onderzoek over de metabolische variatie van de Rode Bischop (Euplectes orix) uit Port Elizabeth en Aliwal Noord in het zomer en winter seizoen. Ik ben hierbij de eerste persoon ooit die summit metabolism heeft gemeten van een vogelsoort uit de Afrotropics. Dat wil zeggen ik heb gemeten wat de capaciteit is van deze vogels om hun metaboliek aan te passen aan hele lage omgevingstemperaturen. Tot nu toe zijn de meeste studies hierover uitgevoerd in het noordelijk halfrond, waar het over het algemeen kouder is en waar de vogels zodoende goed tegen de kou moeten kunnen of moeten migreren. Weinig is tot nu toe nog bekend over de metabolische aanpassingscapaciteit van tropische vogels. Alle rede om blij te zijn met mijn eerste wetenschappelijke publicatie.

4,600 Comments to “Kalahari dreaming…”

 1. Rick(Y) says:

  Wauw, lekker bezig Tan, ben echt blij dat jullie zo je plek en roeping gevonden in SA. Blijft natuurlijk jammer dat jullie niet om de hoek wonen…..

  Geniet van voorpret en ik hoop dat José en ik jullie nog ff spreken voor je vertrekt!

  En Timp: als je eenzaam bent mag je ons altijd bellen hoor ;-)

  X

  Rick

 2. Tonnie en Henriëtte says:

  Als jij voor zo’n lange tijd de woestijn in duikt, moeten wij natuurlijk gaan kijken wat je daar met die neushoornvogels aan het doen bent: zo nieuwsgierig zijn we ook wel weer. Een hele uitdaging is het zeker, om zo’n groot onderzoek op zo’n afgelegen plek in Zuid Afrika te beginnen. Een hele eer dat je je masteronderzoek in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd krijgt: staat goed op je cv.
  Wij kijken ondertussen uit naar de hernieuwde kennismaking met een ander deel van Zuid Afrika en naar een gezellige vakantie met zoon en schoondochter.
  Liefs

 3. We hebben flink tijd nodig om deze tekst te bestuderen! Wat hebben jullie allemaal voor plannen! Te veel om in een keer lezen in ons op te nemen.
  We wachten al op de eerste verhalen en de foto’s om mee te genieten. Maak er nog een paar fijne dagen van samen en dan weer hard aan het werk!
  Groetjes en kusjes