TnTtracks » Blog Archive » Thirsty Kalahari

Drie weken nadat ik aangekomen ben in de Kalahari hebben we pas 1 keer regen gehad…

…met als gevolg dat mijn studie species nog niet is begonnen met het bouwen van een nest. Dat er de hele winter nog geen regen heeft gevallen is te merken aan alle dieren en ook planten in de Kalahari: iedereen heeft dorst. Om de hornbills een beetje te laten wennen aan mijn aanwezigheid ben ik begonnen met het uitdelen van meelwormen, die kunnen ze natuurlijk niet weerstaan waardoor ik tot op ongeveer drie meter afstand van ze kan komen. Als ik dit een aantal dagen doe en op die manier hun vertrouwen win, dan kan ik straks eenvoudig en op korte afstand hun gedrag observeren. Er zijn wel al zeven paartjes hornbill die geduldig hun territorium bij de nest box verdedigen in de hoop dat de tijden van voedselaanbod snel verbeteren. Ik vind het heerlijk om zo door het reservaat te lopen en alle dieren te observeren, want zelfs de springbokken en elanden zijn gewend aan mensen en rennen niet weg. Ik sta ook weer versteld van de verscheidenheid aan vogelsoorten die bij ons drinkbakje bij de farmhouse hun dorst komt lessen. De tuin zit vol met gaten waar de grondeekhoorns wonen, deze diertjes zijn erg vermakelijk en goed te bekijken vanaf mijn luie stoel op de stoep voor mijn kamer.

Voorlopig dus nog even geen actie hier. Misschien kunnen we een deal sluiten dat jullie een beetje regen naar hier sturen en dan stuur ik wat zon?

6 Comments to “Thirsty Kalahari”

 1. Nancy van Leur says:

  Hoi Tanja
  erg mooie foto’s weer. Hopelijk gaan Henriette en Tonnie dit ook allemaal zien. Het komt al dichterbij, leuk om naar uit te zien toch. Hopelijk gaan jou acties allemaal wel lukken, en gaat het goed daar met jou. Je zult je Timmetje wel missen maar ook die komt mee. Zal feestje worden.
  Hier in het Brabantse alles prima en ook mooi weer, 21 graden nu.
  Prachtige herfst dit jaar, daarvan gaan we dan zeker ook genieten tussendoor.
  Het ga je goed en liefs uit Vlijmen

 2. Tanja says:

  Dankjulliewel voor de regen!!!
  Ik hoop dat jullie mijn zon inmiddels ook ontvangen hebben??

  Nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn om een eigen weerstation te hebben. Om precies 12h15am op 15 October regende het met 47mm/uur en in totaal is er die nacht 10.4mm gevallen!

  Nog steeds geen ‘verzegelde’ nestkasten maar wel al vogels die een kijkje binnen in gaan nemen! Fingers crossed!

 3. Tim says:

  En ja hoor, krijg ik om middernacht het berichtje dat ze regen en onweer hebben in de Kalahari! De vogeltjes blij, onze Tanja blij en laat het nu maar mooi groen worden in de semi woestijn! Nog maar eventjes en dan gaan we het zelf ervaren!

 4. Enne, nog steeds geen regen? Heb je dan toch genoeg omhanden of is het echt alleen rondwandelen en toeristje spelen? Wat hier als negatief beschouwd wordt zouden wij je dan toch toewensen: snel wat regen! In Nederland hebben we nu een paar lekker zonnige dagen waar we echt van genieten. Ook al nachtvorst gehad de voorbije nacht, het gras was wit vanmorgen.
  Wensen jou dat je snel bevolkte nestkastjes hebt met uitzicht op nakomelingetjes. Groetjes en succes

 5. Tonnie en Henriëtte says:

  Hoi Tanja,
  Het is wel te hopen, dat tegen de tijd dat wij komen, het al wel geregend heeft. Anders zit je daar al die tijd te wachten. We willen wel regen vooruit sturen, maar niet meebrengen. Fijn dat je de vogels en stokstaartjes al handtam aan het maken bent, kunnen wij straks mooi dichtbij komen om foto’s te maken. We hebben al veel voorpret met het bekijken van de foto’s, maar we verheugen ons er erg op om het allemaal met eigen ogen te zien en te voelen. Nog 45 dagen!
  Heel veel liefs,

 6. Jan van de Ven says:

  Hee Tanja en Tim,

  Leuk om weer wat van jullie te lezen. Foto’s zien er geweldig uit. Ik ben al wat websites van vliegmaatschappijen aan het bestuderen voor een reis richting jullie.

  Groetjes Jan