TnTtracks » Blog Archive » Het beloofde verslag van het tweede deel van onze vakantie in Port Elizabeth

(Het duurt even, maar dan heb je ook wat!)

In het vorige verslagje waren we net in Port Elizabeth aangekomen, na een reis van 3000 km door Zuid Afrika. Leuk om te zien hoe de woning van Tim en Tanja er in het echt uit ziet: veel meer ruimte als we dachten en van alle gemakken voorzien. Wij kregen de masterbedroom toegewezen en ik moet zeggen, dat het bed zeker net zo goed was als thuis. Als je dan ’s morgens wakker wordt met de zon op de ramen en uitzicht op zee, kun je nagaan dat het nog niet zo’n slecht plekje is.

De eerste dagen hebben we lekker aangerommeld rond het huis: de planten binnen en buiten moesten nodig gereanimeerd worden, de garage moest uitgeruimd worden en zo waren er nog wat klusjes. Leuk om samen aan te pakken. Het ziet er dan tenslotte toch goed uit, als voor de eerste keer de citi golf in de garage verdwijnt.
Natuurlijk moest er ook gewinkeld worden. In Port Elizabeth is er aan grote winkelcentra geen gebrek en je kunt er ook lekker koffie drinken en lunchen.
Tussendoor wandelen we gewoon even naar de boulevard en de pier, om mensen te kijken, maar ook om een hamerhaai en dolfijnen te spotten.

 

Om te zien wat het masteronderzoek van Tim inhoudt, zijn we een dag met het onderzoeksteam de zee op geweest. Met een tabletje tegen zeeziekte en voldoende zonnebrandcreme zijn we ’s morgens om half 6 al vertrokken. Prachtig om te zien wat er allemaal moet gebeuren om op 7 verschillende plekken monsters van het zeewater op verschillende diepten te nemen, te filteren, direct metingen over algenaantallen te doen. Ook monsters met sleepnetten nemen, netten weer intrekken, spoelen, enz. Hard werken voor de onderzoekers en wij, als toeristen, konden dit mooi op ons gemak bekijken vanaf de hoge stuurhut. De zee was prachtig rustig met een deining van ongeveer 2 meter, de lucht was (verraderlijk) bewolkt, het water heel helder. Een leuke bijkomstigheid was, dat we direct al een paar walvissen gezien hebben en later op de dag verschillende scholen met dolfijnen. Ook voer de schipper langs een aantal rotsen in de monding van de baai, waar grote hoeveelheden zeeleeuwen op lagen. Heel veel pasgeboren jongen lagen tussen de volwassenen, wat het een heel bijzonder schouwspel maakte.


Toen we aan het eind van de middag van boord kwamen, bleek één keer insmeren niet voldoende te zijn voor mijn benen: ze zijn nog dagen vuurrood gebleven.
We zijn daarna nog met Tim naar de universiteit geweest, om de genomen monsters te analyseren op voedingsstoffen. Pas om half tien kon er gegeten worden en dan heb je wel het gevoel dat je dat verdiend heb, na een dag van 16 uur.

2 Dagen zijn we naar Tsitsikamma Park geweest. Dit ligt aan de zuidkant van Zuid Afrika, ongeveer 2 uur rijden van Port Elizabeth. We hebben hier de brug over de Bloukrans River bekeken: de brug waarvan Tina gebungeejumpt heeft, 216 meter hoog, ijzingwekkend om te zien. We hebben gewandeld op hangbruggen over de Stormsriver en omhoog geklommen naar prachtige uitzichtpunten. Overnacht in een lodge met terras met uitzicht op de oceaan en metershoge golven bij een onwaarschijnlijke zonsondergang. Wat zijn er toch mooie plekjes op de wereld.

Een bezoek aan Addo Elephant Park konden we natuurlijk niet overslaan. En alhoewel we hier 3 jaar geleden ook geweest zijn, was het deze keer weer even indrukwekkend om honderden olifanten te zien badderen, tussen deze enorme dieren te rijden en de hele dag te turen en te zoeken naar tientallen andere verschillende dieren. We waren te laat bij de uitgang en kregen nog een standje van de parkwachter.

Naast al dit moois zullen we de gastvrijheid van Zuid Afrikaanse mensen zeker niet vergeten: heerlijk gebraaid en geborreld bij Pam en Paul, de oud huisbaas van Tim en Tanja, een verrukkelijke potjie bij de ouders van Gideon. Een hele gezellige braai-avond met allerlei meegebrachte lekkernijen en drankjes met vrienden en ouders ter afsluiting: life is goooood!

Na een lange terugreis met wat oponthoud in Londen, kwamen we op 17 december weer in Nederland aan. Een warme ontvangst van dochterlief, maakt het kille en donkere klimaat van Nederland in december helemaal goed.
We zullen nog lang nagenieten van deze prachtige vakantie in Zuid Afrika.
We kijken nu al uit naar een volgende keer.

Iedereen een heel gelukkig en gezond 2013 toegewenst,

Tonnie en Henriëtte

One Comment to “Het beloofde verslag van het tweede deel van onze vakantie in Port Elizabeth”

  1. Tanja says:

    Dankjulliewel voor het opruimen van de garage! het verzorgen van de planten! de nieuwe puddingschaaltjes! het repareren van de auto lampen! en natuurlijk voor jullie bezoek aan mij. Aan deze foto’s te zien hebben jullie weer heel veel gezien in en around PE. Tim en ik hebben gisteren genoten van het eerste deel van de film en de mooie tijd weer herleeft!! xx