Ze houden ons altijd gezelschap.. in de vroege ochtend, tijdens het studeren, tijdens lunch in de tuin, soms ook ongemerkt en dan weer een mooi liedje dat klinkt vanuit de boom..
Over wie heb ik het?
De vogeltjes in onze tuin!
Sinds dat we in Zuid Afrika zijn komen wonen zijn Tim en ik zeer gefascineerd geraakt door het rijke vogelleven. Je kunt op safari gaan en uren rondrijden op zoek naar een cheetah, maar de vogels zijn er altijd en overal en in alle kleuren en maten. Dan is het natuurlijk een hele uitdaging om uit te vinden naar welke naam het beestje luistert en dat doen we met ons vogelboek, een verrekijker en sinds onze trip ook een cd met vogelliedjes. Ik wil jullie daarom graag kennis laten maken met de knappe vogels die regelmatig onze tuin bezoeken.
Daarbij wil ik beginnen met drie soorten die we allemaal wel kennen. Actieve bezoekers van de tuinen in Nederland maar ook actief in Zuid Afrika. Altijd met zijn tweetjes aanwezig in onze tuin is het koppel Laughing Dove (Streptopelia senegalensis). Ze lopen het liefst op het gras onder ons vogelhuisje. Als dan alle kruimels opgegeten zijn, proberen ze om zelf in het huisje te gaan zitten, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. [audio:LaughingDove.mp3]
Ik ben benieuwd of jullie het vogeltje op de tweede foto al herkend hadden? Hij is ietwat groter dan de Nederlandse variant, maar hij heeft net zo'n mooi oranje borstje, het is de Cape Robin-chat (Cossypha caffra). In het Afrikaans heet het roodborstje 'gewone Janfrederik'. Daaronder staat het doodgewone musje, ja ook deze tippen hier in de tuin rond, dit is de Cape Sparrow (Passer melanurus). In het Afrikaans noemen ze hem 'mossie'. Twee van deze mossies hebben een nestje gebouwd in de boom naast ons huis. Als we dan boven zitten te studeren kunnen we precies volgen hoe het nest vorderd.
De Hadeda Ibis (Bostrychia hagedash) is de grootste bezoeker van de tuin. Het is een ibis-soort en kan ongeloofelijk veel lawaai maken. Er wordt gezegd dat de hadeda last heeft van hoogtevrees en daarom met zijn ogen dicht vliegt, om de weg niet kwijt te raken moet hij dan toch af en toe zijn ogen open doen en dan krijst hij van angst. [audio:HadedaIbis.mp3]
Het brutaalste vogeltje is de Cape Wagtail (Motacilla capensis). Dit vogeltje loopt liever dan dat het vliegt en vaak lopen ze met zijn tweetjes door de tuin op zoek naar insecten. Als ze de vloer van ons huisje vies vinden lopen ze zo naar binnen en eten ze alle kruimeltjes op. Op de foto is 'wacky' (zoals wij hem noemen) in gevecht met de spiegel van onze auto.
De vogel in het huisje is een beetje schuw. Ze komen vaak in een hele groep, maar een betere foto dan van zijn staart, heb ik helaas nog niet van hem kunnen maken. Dit is de Speckled Mousebird (Collius striatus). Deze vogels zijn grijs en hebben een lange staart, de naam 'muisvogel' staat hun daarom op het lijf geschreven.
De African Hoopoe (Upupa africana) vind ik een hele bijzondere vogel, met zijn grote kuif kan hij heel intelligent kijken. Hij is net zo groot als een duif en zoekt insecten in het gras. Zijn roep is een kenmerkend 'hoep hoep hoep', zoals jullie hieronder kunnen beluisteren. [audio:Hoopoe.mp3]
Het gele vogeltje op ons dak is een Bokmakierie (Telephorus zeylonus). Op een ochtend werd ik wakker van een heel mooi wijsje, met de camera in de hand ben ik naar buiten geslopen en heb ik deze mooie foto kunnen maken. Dit vogeltje komt enkel voor in Zuidelijk Afrika, oftewel deze soort is endemisch in Zuidelijk Afrika. [audio:Bokmakierie.mp3]
Het vogeltje met de lange kromme snavel en het rode borstje is een Southern Double-collared Sunbird (Cynnyris chalybeus) en dat is een hele mond vol voor zo'n klein vogeltje. De sunbirds verblijven het liefst in onze Coral tree (Erythrina Lysistemon) wanneer deze in de winter in bloei staat. Met hun kromme snaveltjes drinken ze de nectar uit de prachtige rode bloemen van deze boom.
Op de eerste foto hieronder zit de Cape Weaver (Ploceus capensis) te genieten van de laatste bastogne-koek-kruimels in het huisje. Ook deze vogels komen in de winter nektar drinken van de bloemen van de Coral tree, zo bouwen ze reserves op voor het voorjaar, want dan moet er hard gewerkt worden. Hun naam 'wever' hebben ze te danken aan de zorgvuldige manier waarop de mannetjes een nest vervaardigen door middel van het weven van grassprieten. Het is daadwerkelijk een meesterwerk. Als het nest niet aan de maatstaven van het vrouwtje voldoet, dan sloopt ze het nest en kan het mannetje overnieuw beginnen met het weven van gras. Ook aangetrokken tot de mooie bloemen van de Coral tree is de Cape White-eye (Zosterops virens). In het Afrikaans noemen ze hem Kaapse glasogie en hij is te herkennen aan het witte randje rond zijn ogen. Op het schuttinkje heb ik deze grappige Fiscal Flycatcher (Sigelus silens) gefotografeerd, net op het moment dat zijn oog viel op een smakelijk vliegje boven hem.
Het effect van vogelhuisjes nader onderzocht:
Wie profiteert er nu het meest van het vogelhuisje? Zijn het de vogels die op deze manier een eenvoudig aanbod krijgen van allerlei versnaperingen? Of zijn wij het, de kijker die geniet van de aanblik van zoveel mooie vogels die de tuin bezoeken?
Uit onderzoek blijkt dat veel vogelhuisjes 's nachts bezocht worden door knaagdieren en dat diezelfde knaagdieren vervolgens ook graag hun maaltijd zoeken in de nesten van onze mooie vogeltjes. Dit zou dus betekenen dat de vogels indirect negatief beinvloed worden door het voedselaanbod. Een betere methode voor het aantrekken van vogels in onze tuinen is daarom het bevorderen van de groei van inheemse planten. Inheemse planten bieden een geschikt onderkomen voor inheemse insecten zoals vlinders en zijn bestand tegen de impact van de voedende rupsen. Iedere vogelliefhebber weet hoe belangrijk deze voedselbron is voor vogels. De oplossing voor een natuurvriendelijk tuin is daarom het bevorderen van inheemse planten met als gevolg een insectenpopulatie die constant wordt gehouden door de inheemse vogels. Deze informatie is afkomstig van het magazine 'Birds&Birding'.
Ter afsluiting van deze wijze les wil ik jullie laten zien hoe het vogelspotten er in de praktijk aan toe gaat. Klik hier voor het bekijken van het filmpje. Een klein geheim.. de vogels in dit filmpje worden aangemoedigd door onze birdcall-cd. Het gevolg hiervan was een hele boom vol vogels die harder willen fluiten dan onze cd, het gaf een erg grappig effect!
Hallo Tim en Tanja, Na lange tijd weer even van jullie site zitten genieten. Wat fijn dat wij mee mogen luisteren naar de Afrikaanse veugelkes. Het verslag erbij van Tanja maakt het helemaal af. Fijn dat jullie het zo naar de zin hebben daar. Hier geniet ik ook van de vele vogels. Maar Jopie blijft de leukste! Hij/zij is nog steeds erg grappig, zingt en fluit als de beste. Zelf zegt ie dat ” Jopie een mooie vogel” is. Prachtig! Tim en Tanja lekker leven daar en tussen door ook nog een beetje leren. Veel groetjes van Theo Semmie Irma en tante Tiny.
Is het bij jullie echt zo’n strenge winter? We hebben al een paar dagen geen weerberichten meer op jullie site. Het is leuk om af en toe te zien dat het hier warmer is dan in Zuid-Afrika. Heel veel groetjes en kusjes
Hallo Tanja en Tim,
Na een drukke periode in de privesfeer krijg ik nu weer tijd
meer te internetten,dus ook jullie site hoort daarbij.
Wat een verrassing een nieuwe site te zien en weer zo’n
interessant verhaal en foto’s leuk dit alles te lezen.wij zijn een paar dagen naar Texel geweest en hebben daar ook enorm veel
vogels gespot erg mooi.Verder wil ik jullie weer veel succes met
de studies wensen en een gelukkig verblijf in Zuid-Afrika.
Veel groeten en tot een volgend mooi verhaal
Ciel en Peter.
Ook op de UM kan ik nu op internet.
Ik heb vandaag een lange meetdag, dus de tijd.
Het is rustig met berichtjes.
Een meisje dat hier ook deelneemt aan een onderzoek gaat volgende maand naar Cape Town,
werken in een Township en daarna nog enkele weken rondreisen door Zuid Afrika.
Kussies, pap
owja.. en een paar dagen zag ik meneer Reiger uit de tuin van de buren weg vliegen….
of ze daar zo blij mee zijn…. ze hebben een vijver..;-)
Wat een heerlijk verhaaltje om te lezen en te horen.
Daar geniet ik van!
Onze tuin is ook vogelrijk.. er vliegen dagelijks 2 mannelijke merels en 1 vrouwelijke (denk ik) af en aan. Op de hoogste daken van de buren zingen de mannen een geweldig lied terwijl het vrouwtje zich verstopt of wurmpjes zoekt in onze tuin. Ook treffen we af en toe een jong musje wat door de moestuin huppelt. Deze is zoo vriendelijk dat hij of zij in de moestuin mag blijven. Op de schutting zit regelmatig een roodborstje rond te gluren en heel af en toe komt de rode specht.. maar ik moet zeggen.. dat is een tijdje geleden.
Het echtpaar duif is er trouwens elke ochtend als ik op sta. De vinkjes zien we vooral in de winter als we de bolletjes hebben opgehangen!
En zo kent elk land zijn eigen vogel leventje..
waar je idd af en toe bij stil moet staan om van te genieten!
Liefs Noortje
Het klinkt misschien raar, maar examens brengen voor mij veel meer rust met zich mee. De gewone schoolweek is 10x drukker, nu kan ik lekker mn eigen tijden plannen en ook tussendoor aan de site knutselen.
liefs Tim
Is dit winter bij jullie? Prachtig om al die verschillende vogels zo dichtbij te zien. De uitleg die erbij staat maakt het nog interessanter om te lezen maar nu willen we ook de poepjes zien en helemaal ontleed!!!
We hebben wel een aantal keren 60 minuten moeten wachten, nu weten we waarom. Het resultaat mag er zijn, we gaan weer iedereen tippen om te kijken, hopelijk levert dat ook nieuwe berichtjes op.
Waarschijnlijk hebben we op dit moment hetzelfde regenachtige weer en als we dan jullie voorbeeld volgen gaan we ook de natuur in op zoek naar de mooie dingen, die er zeker zijn.
Nog even volhouden met studie en dan de winter/ zomer vakantie, groetjes en kussies Jan en Martha
De vernieuwde website is prachtig geworden. Mooie kleuren en een duidelijk goed leesbaar lettertype. Een verfrissende verandering.
De update, over de birdies, geeft weer eens aan in wat voor mooie omgeving jullie leven, en er ook van weten te genieten. Prachtig gemaakt Tanja, de toevoeging van de vogelgeluiden maakt het helemaal compleet.
Wij weten wel dat het geen studieontwijkend gedrag is, maar dat na hard studeren lekker aan een mooie website werken, een fijne manier van ontspanning is.
Heel veel liefs,
Pa en Ma
En wat is jullie website weer mooi geworden. Echt professioneel :-D\
Maar uhh. Was dit studieontwijkend gedrag of een feestje dat de tentamens er weer ff opzitten???
Liefs Hannes