TnTtracks » Blog Archive » Klein vlerkies vir Barkly Oos winter

Deur Jean P Prinsloo
In Barkly East Reporter
28 May 2010


Het jy al ooit gewonder hoe die kleiner voëlspesies dit regkry om elke winter die bittere koue van Barkly Oos te oorleef? Hierdie vraag vorm die fokuspunt van ‘n beoogde navorsing op voëls in Barkly Oos.

Sekere enkel voël spesies in Suid Afrika word gevind in verskeie habitatte, soos byvoorbeeld kustelike areas met ‘n matige klimaat maar ook in binnelandse gebiede met gekende sneeuval streke. ‘n Tipiese voorbeeld van so ‘n spesie is die Suidelike Rooivink (Euplectes orix). Hulle kom algemeen voor in Sub-Sahara-Afrika gebiede met ‘n hoë verskil in streeks temperature. Vir hierdie rede is die Rooivink gekies vir ‘n studie in aviare temperatuur verdraagsaamheid en hulle aanpasbaarheid vir spoedige omgewings veranderinge.

Soölogie student Tanja van de Ven van die Nelson Mandela Metroplitaanse Universiteit in Port Elizabeth wy haar meestersgraad projek aan die aanpassings-kapasiteit van voëls gedurende spoedige omgewings verandering . Tanja het twee jaar gelede vanaf Nederland gekom om haar nagraadse studies in Suid Afrika voort te sit. Die hoof rede hiervoor was die groot verskeidenheid van dier-spesies wat natuurlik in ons land voorkom. Tanja het die volgende te sê gehad oor ons land: “Nederland is een klein land met weinig ruimte voor de bevolking en daardoor weinig plek voor natuur, Zuid Afrika daarentegen heeft ruimte voor natuurbehoud en is een voorloper op dit gebied”.

Om suksesvolle navorsing te doen op die temperatuur verdraagsaamheid van voëls, beoog Tanja om Rooivinke te kollekteer van kustelike areas rondom Port Elizabeth asook binnelanse areas, spesifiek Barkly Oos. Sy beoog om die Rooivinke te versamel in Julie (winter studie) en Desember (somer studie) van hierdie jaar.  ‘n Metabolise meting sal dan gedoen word op die versamelde voëls om hulle energie benutting te analiseer in verskillende omgewings temperature. Die onderskeie metabolise statistieke van die landelike en kustelike Rooivink sal dan die benodigde inligting gee op hulle fisiologiese aanpassings, as 'n reaksie op temperatuur verandering.

Om geskikte voëls te vind vir die beoogde studie benodig Tanja enige inligting in verband met moontlike kolonies van Rooivinke wat in die Barkly Oos area voorkom. Sy doen beroep op individue wat damme met vleiriette het, wat gewoonlik die Rooivink se habitat vorm, wat gewillig sal wees dat sy haar versameling daar kan doen om die Barkly East Reporter kantoor te kontak met enige inligting. Sy doen ook beroep op profesionele  voël-ringers wat bereid sal wees om haar te help met die vang van die vinke en wat van die geleentheid wil gebruik maak om ander plaaslike spesies te ring. Tanja wil graag die publiek daarop pertinent maak dat die versamelings metode wat gebruik word eties van aard is en dat die voëls ten alle tye goed versorg sal word.

Huidiglik is dit nie broei seisoen nie en die mannetjie Rooivink, wat uitgeken word aan sy rooi vere, sal dof-bruin soos die wyfie voorkom. Enige hulp sal waardeer word en sal 'n bydrae tot die bewaring van voëls beteken. Hierdie studie kan help om die voëls se kapasiteit te verstaan om aan te pas in die spoedige veranderende klimaat. Ons hoop om 'n antwoord te vind op die vraag "Hoe kan klein voël spesies die bittere koue van Barkly Oos oorleef?"

Tanja van de Ven (NMMU) with a Red BishopRed Bishop being measured before ringingFront page of Barkly East Reporter

2,271 Comments to “Klein vlerkies vir Barkly Oos winter”

  1. ciel en peter says:

    hallo tanja,
    helaas een dag te laat,maar daarom niet minder gemeend.van harte gefeliciteerd met
    je verjaardag,leuk feest gevierd?
    groetjes ciel en peter,we blijven jullie site met veel plezier volgen.

  2. Ook al zijn jullie nu druk met studie, dat wil nog niet zeggen dat jullie stilzwijgend jullie verjaardag kunnen vieren!!!!!
    Voor allebei een: Hiep, hiep, hoera en nog veel gezonde jaren samen!!!!!

  3. gerard putmans says:

    Halo Tim en tanja
    Hoe is het met je studie?Door het voetbal al veel hollanders gezien,of hou je niet van voetbal?
    Zaterdag 19 juni heeft de zaak van Tonny van Lent 25 jaar bestaan.Het is nog steeds goed lopend,wel regelmatig aan passen aan de mode grillen van den verwende Hollanders.
    Met mij en marie gaat het ook steeds naar wens,we springen nog regelmatig in bij de groenteman.
    De groeten van Gerard en Marie Putmans uit Sint-Michielsgestel.

  4. Tonnie & Henriƫtte says:

    Het is erg leuk om in het Zuid-Afrikaans te lezen wat je van plan bent met je onderzoek. Volgens ons zijn er genoeg boeren, die van deze oproep gebruik zullen maken. Wie wil niet zo’n leuke onderzoekster op zijn land op vinkenjacht. Heel veel succes met je onderzoek en hou ons op de hoogte van je vorderingen.
    Liefs

  5. Rick(y) says:

    Hi!

    Snap ik tenminste ook waar je mee bezig bent :-) Ben trouwens erg blij dat het stuk voor het “normale publiek” geschreven is…. Kan ik het ook een beetje snappen!

    Niet te hard in de beestjes knijpen en we spreken elkaar snel weer!

    X Rick(y)

  6. Kimmetje says:

    AHaa, thanx voor de toelichting;) (LOL)

  7. Tanja says:

    Thanx Hannes!
    Ik ga basis metaboliek meten als zuurstof consumptie per vogel met een respirometry systeem. Omdat ik de basis metaboliek wil meten moet ik dit doen als de vogels de minste energie verbruiken, dus als ze nuchter zijn en tijdens hun rustfase, wat ‘s nachts is. Voor een meting gaat elke vink om de drie dagen voor 10 minuten in een afgesloten hokje waarbij de ingaande en uitkomende zuurstof en koolstofdioxide gemeten wordt.
    Als jullie hier zijn ben ik nog bezig met mijn metingen en dan kan ik jullie mijn vinkjes laten zien :)

  8. Hannes says:

    Heeeel gaaf. Ik ben super voorstander van het bekend maken van wetenschappelijk onderzoek aan het brede publiek. Goed om draagvlak en begrip te krijgen. Leuk geschreven stukje. Verder natuurlijk hartstikke tof dat jij er met foto en al in staat :-). Gaaf hoor!
    Ik ben wel heel nieuwsgierig naar welke metabolische eigenschappen je kijkt. Speciale stofjes ofzo? Uit bloed of uitwerpselen? Nouja, anders vertel er maar alles over in september als we op bezoek komen. Inmiddels is alles voor onze reis bevestigd dus gaat het helemaal door :D. Succes met jullie tentamens!

    Liefs Hanneke

  9. Tanja says:

    Als de Timvink te lang in de zon heeft gelegen dan is het verschil met de Rooivink moeilijk te zien, niet genetisch verwant, maar ze hebben wel overeenkomstige eigenschappen.
    Een ander voorbeeld van overeenkomst is dat de populatie Vinken in Noordelijke latitudes zich aanpassen aan de kou door middel van een verhoogde metaboliek. Enkele Vink species vinden dat dit te veel energie kost en verkassen zodoende naar het warmere kustklimaat.

  10. Kimmetje says:

    Erg gaaf Tannie!!
    Maar volgens mij had je ondertussen die tekst toch ook wel zelf kunnen schijven!:)
    Is een Rooivink vanwant aan de Timvink?.. ben erg nieuwsgierig naar de stamboom;)

  11. Tanja says:

    Dit artikel was afgelopen vrijdag voorpagina nieuws in de Barkly East Reporter. Jean heeft dit artikel over mijn project speciaal geschreven voor publicatie. Een afdruk van de voorpagina van de krant is toegevoegd als derde foto. Het is maar een lokaal krantje en daardoor deel ik de voorpagina met het nieuws dat de vuilnisbakken op straat nieuw geverfd zijn. Barkly East is heel enthousiast over de komst van mij en mijn vogel-vang-team in July.

    XX Tanja

  12. Mam en Pap van Tanja. says:

    Indrukwekkend !
    De verslagen van bezoek ontvangen en invulling van jullie vrije tijd afgewisseld met een uitleg over de studie maakt het iedere keer weer interessant om deze site te bezoeken.
    Ook het lezen van het Zuid Afrikaans is weer eens iets anders. Gisteravond laat helaas jullie sms met de tip om nog even de computer aan te zetten niet meer gezien, nu onder het genot van een kop Afrikaanse koffie genieten we er extra van.
    Groeten en kussies