TnTtracks » Blog Archive » Tijdvullende knutsel ideetjes voor de vakantie!

…het is weer een hele tijd geleden dat we een update op onze site hebben gezet. Uiteindelijk hebben we dan toch weer eventjes tijd gevonden, tussen de studies, bezoekjes van zuster en broeder, braai bouwen en braaitjes houden door om een update te plaatsen. Het tweede excuus waarom we zolang niks hebben laten horen is dat onze site achter de schermen wat technische problemen had, we konden geen foto’s toevoegen! Gelukkig heeft onze techneut in de familie (nee niet jij ons pap :-)  deze problemen weer verholpen (baie baie dankie!) en kunnen we weer volop foto’s laten zien. We zullen twee ideeetjes geven om lekker te knutselen /bouwen in de vakantie!

Dit was al in de vakantie in begin July getiept:

De vakantie is al bijna weer voorbij, nog twee weken en de universiteit gaat weer van start. Hoewel we vakantie hebben, betekent natuurlijk niet dat we stil zitten met een biertje in ons hand voor de braai. Zo af en toe komt het wel voor, maar we hebben ondertussen ook allerlei andere activiteiten gedaan. Een korte update met foto’s voor misschien wel ideeen hoe je vakantie te vullen en de tijd veel te snel voorbij zien te gaan.

Idee 1: Bouw een braai!

Om een dagje of 7 zoet te wezen, bouw een braaitje! Benodigdheden: zelf gebruikte ik 2ehands bakstenen, zand en grind, en het enigste wat je moet kopen is een paar zakken cement.

Stap 1: Funderinkje
Stap 2: Biertje pakken en kijken naar je Funderinkje
Stap 3: Muurtje
Stap 4: Biertje pakken en kijken naar je Muurtje
Stap 5: Bekisting voor tafelblad
Stap 6: Biertje pakken, en tussendoor de bekisting volgieten met een vuurvaste mix beton
Stap 7: Design van het muurtje maken
Stap 8: Biertje pakken en kijken naar het design van het muurtje, het nog niet zeker weten, en dus waarschijnlijk wachten tot de volgende vakantie om het muurtje te metselen.
Stap 9: Na 4 weken wachten, om het cement voldoende te laten uitharden….. Braaien maar!!!

Idee 2: Start een wormenfarm!

Word een beetje groener, breng je carbon footprint omlaag… bouw een wormenfarm :)

Een wormenfarm bouwen kost minder dan een dag. Je hoeft geen organisch materiaal meer tussen alle andere afval weg te gooien. De wormpjes moet je zo af en toe liefde en je afval geven, maar daar krijg je dan ook perfecte compost en wormen thee voor terug! Met de compost (en wormenpoep, of castings) en wormen thee kun je je plantjes weer heel blij maken, de wormenthee moet je dan wel verdunnen, ik gebruik ongeveer 1 liter op 10 liter . Wormenthee werkt ook heel goed als een organische pesticide, tegen luis etc. spray de thee (gefilterd, anders verstopt je spraybottle) na het ondergaan van de zon op de blaadjes en herhaal dit zovaak als nodig.

Hoe te bouwen?

Stap 1: We hebben hier de plastic shop, waar je nooit uit kunt komen zonder weer een mooi plastic bakske of ander nuttige toelie te kopen. Hier heb ik 2 plastic boxen gekocht, de grootte maakt niet zoveel uit, hangt er vanaf hoeveel afval je hebt (als je een 3 laags farm wil maken moet je er natuurlijk 3 kopen) en een kraantje.

Stap 2: Op het moment heb ik nog een 2 laags wormenfarm, maar deze stap kun je gewoon herhalen als je een extra box toevoegd. Laat de onderste box nog eventjes staan. Maak gaatjes met een 6mm boortje in de tweede box, op zo’n 50mm afstand van elkaar over de hele onderkant. Boor ook gaatjes in de bovenrand, (zo’n 10 cm  vanaf de bovenkant) voor de beluchting van de box.

Stap 3: Voor de ontwatering van de onderste box heb ik een gat geboord voor het kraantje (aan de onderkant of zijkant, net wat makkelijker is) om de wormenthee uit te oogsten.

Stap 4: Zet de boxen in elkaar, en voilla een wormenfarm…. maar nog zonder wormpjes….

Stap 5: Koop wormen, of kom ze hier halen bij mij, de beste wormen zijn rode wormen (European red worm, Eisenia hortensis of de African nightcrawler, Eudrilus eugeniae).

Stap 6: Voordat je de wormpjes uit zet, wil je ze natuurlijk een goeie start geven. En wat is een huis zonder interieur… Om een comfortabele woonkamer te maken kun je het beste een bedje maken van vochtige kranten snippers, gemixed met wat paardenmest (inclusief krullen) welke je wel eerst even moet fijnmalen met je handen :). Ook afgevallen bladeren en een beetje grond uit de tuin maakt het een fijne omgeving voor de wormpjes.

Stap 7: Zet de wormpjes bovenop de klaargemaakte huiskamer, en kijk hoe snel ze verdwijnen… de achtergebleven wormpjes hebben het waarschijnlijk een beetje moeilijk, en als ze na een dag nog niet weg zijn dan kun je ze in de tuin misschien nog aan de vogels voeren…

Stap 8: Na een paar dagen kun je de eerste organische afval toevoegen, de wormpjes houden van bijna alles, hoewel vlees en melkproducten hebben ze liever niet. Pas ook op met het toevoegen van veel sinaasappels en ananassen, want deze zullen de huiskamer van de wormen te zuur maken. Hier hebben we ook een compost ton naast de wormenfarm staan, waar we onze organische afvalproducten en tuinafval eerst in gooien, de microorganismen doen het dan vast voorverwerken voor de wormpjes.

Onderhoud: Zorg dat de wormen nooit droog komen te staan, en dus altijd in een vochtige omgeving kunnen leven. Ook moet er altijd voldoende lucht aanwezig blijven, als je de wormenfarm sterk begint te ruiken, dan betekend het dat je niet voldoende lucht in de farm hebt.

Nu wat fotoootjes van de wormenfarm, hij is hier al behoorlijk vol aan het raken met wormen, ze beginnen meestal na zo’n 2-3 weken te reproduceren. Als iemand wormpjes nodig heeft, geef maar een gil. Ik verstuur ze niet per post, we hebben een 12h McWorm drive thru… :)

 

 

5,232 Comments to “Tijdvullende knutsel ideetjes voor de vakantie!”

 1. Tineke Vink-Liefkens says:

  Hallo Tim en Tanja, Leuk om weer iets te lezen over jullie. Toevallig jullie Pap gebelt om drie potten wormen te vragen. Onze nieuwe grond is zo taai, ik dacht, dat krijgen die wormen wel omgespit. Helaas, je moet dan “maatje boa” hebben en jullie Pap heeft gewoon kleine wormpie’s in de kas. Maar eens in de kippenren kijken en jullie farm instaleren misschien dat het dan goed komt. Verder alles prima hier. Veel plezier nog daar in het mooi Africa. Groetjes Tante Tiny en de rest van de Vinkie’s uit de Schepenstraat.

 2. Noortje says:

  De braai vind ik HELEMAAAAL geweldig.. ik zal es ff met Dik gaan praten.. past prima in onze tuin..;-)
  Een wormenfarm.. hebben we al een paar jaar. Noem het een moestuin met daarnaast een composthoop.. Wormen genoeg..

  Grtjs Noortje

 3. Kimmetje says:

  Zo zo…ben ERUG onder de INDRUK!!
  Jammer genoeg zelf geen tijd en ruimte om het uit te proberen(ofwel; pff dat krijg ik nooit voor elkaar;))

 4. Mam en Pap van Tanja. says:

  Eindelijk weer wat nieuwigheidjes!
  De moeite waard om toch steeds maar weer te kijken op jullie site. Met al deze uitleg vragen wij ons af of er al octrooi is aangevraagd voor de braai en ook voor het wormenproject?
  Samen met Henriëtte en Tonnie hebben we de voorbije 2 dagen vakantie gevierd: gewandeld, pootje gebaad en het Preuvenemint bezocht. Heel gezellig, lekker gegeten en over jullie verteld en op jullie getoast.
  Succes met jullie studie, groetjes en kussies