TnTtracks » Blog Archive » Wat doen TnT nu eigenlijk allemaal?

We zullen weer eens een update geven over waar TnT op het moment mee bezig zijn en de dingen die we inmiddels hebben afgerond. Allereerst kan ik (Tim) zeggen dat ik mijn BSc Environmental Sciences heb gehaald en in april mijn diploma kan gaan ophalen. Ik ben enorm blij dat ik de universitaire opleiding in de normale 3 jaar heb kunnen halen. Vooral omdat ik in het eerste half jaar van mijn studie een beetje achterstand had opgelopen met redenen zoals: taalachterstand en dan vooral definities in het vak; daarnaast moet je je toch wel aanpassen aan een nieuw land, cultuur en gewoontes; en als laatste, moet je ook behoorlijk wat dingetjes regelen, als je met vrijwel niets in een nieuw land komt wat natuurlijk allemaal tijd kost. Gelukkig zijn we hier snel overheen gekomen en hebben we met zijn tweetjes nu in inmiddels drie jaar een enorm mooi leven opgebouwd en is dit bekroond met het Honours diploma van Tanja, dat ze vorig jaar heeft behaald en met mijn BSc diploma dit jaar.

Wat nu verder?? Tanja is inmiddels weer in volle vaart begonnen aan het tweede jaar van haar MSc, na een korte break met de ouders op pad te zijn geweest. Timpie is begonnen aan zijn Honours welke eind van het jaar afgerond zou moeten worden. Tanja is inmiddels vertrokken naar Aliwal North om daar in het veld een zomer sample van haar Red Bishops te meten. Fotos zullen dus later volgen. Timpie heeft in November, vlak voor de laatste examens een project gekozen voor Honours en kiest voor de nattere kant van het vak!

Het project houd in dat ik de baby visjes (vis larve) van de Sundays River beach ga onderzoeken in relatie met een “Surf Zone Diatom” die daar in grote hoeveelheden voorkomt. Een surf zone diatom is een eencellige alg die alleen in de golfslag zone van lange stranden voorkomt. Deze diatom heeft als eigenschap, dat hij zich vastmaakt met een plakkerige substantie aan een luchtbubbel, die gecreëerd wordt door de golfslag, totdat hij voldoende gefotosyntiseerd heeft en zich vervolgens los laat en aan een zandkorrel zal vastmaken in afwachting van de volgende dag, waarna de cyclus zich herhaalt. Deze diatoms komen voor in grote accumulaties en trekken door deze dichtheid van voedsel een grote hoeveelheid van ander leven aan. De grote vraag in het project is nu of de voedselketen in deze accumulaties wordt verkleind doordat de baby visjes direct de diatoms opeten of dat ze er toch voor kiezen om de dierplankton te eten die op zijn beurt dan weer de diatoms eet. Hiervoor neem ik een net, trek deze door een accumulatie van deze diatomen én door een stuk waar deze diatomen (bijna) niet voorkomen. In het lab analyseer ik dan de hoeveelheid babyvisjes en de verschillende soorten. Dit doe ik op drie verschillende plekken verspreid over de Sundays’ River strand vanaf November 2010 tot en met Juli 2011. Inmiddels heb ik mijn eerste samples geanalyseerd. Veel kan er nog niet gezegd worden, behalve dat de visjes mooi en klein zijn en dat ik tot zover 3 verschillende soorten heb geidentificeerd: een Goby species, een Sarpa salpa (Strepie), Pomadasys olivaceus (Piggy), en een Solea species (Schol).
In februari zal het officiele schooljaar pas beginnen en het is dus wel lekker om alvast een beetje voor te lopen met het werk, voordat de drukte van Honours daadwerkelijk begint.

Naast deze activiteiten hebben we ook niet stil gezeten om medestudenten en vrienden te helpen. We hebben veel geholpen met veldwerk van Paula, een PhD student die onderzoek doet in de hele baai van Port Elizabeth. Dit houdt in dat er veel uren gespendeerd worden op de boot, in de riviermond en ook in de golfslagzone. Ik laat de fotos en de video verder voor zichzelf spreken.

[flv:http://tnttracks.com/wp-content/uploads/Sampling.flv 600 439]

 

 

 

?

7,767 Comments to “Wat doen TnT nu eigenlijk allemaal?”

 1. Tina says:

  Tnt!!!
  Super leuke update! foto’s en film geven een goeie impressie! Heerlijk om zoveel buiten en bij de zee te kunnen zijn!
  Ik ga weer sparen om langs te komen :D

  Kusjes!

 2. Tim says:

  Hoihoi Tante marion, boudewijn en oma natuurlijk!

  Dankie voor de reactie, wij zijn blij dat we het allemaal op deze manier aan jullie kunnen laten zien! Zogauw Tanja weer terug komt van haar veldwerk zal er weer een nieuw verhaaltje komen over de vogeltjes die ze heeft gevangen!

  Dikke kus TnT

 3. Marion says:

  Lieve Tim en Tanja

  wat schitterend allemaal het verslag de film en foto’s
  samen met oma gekeken en ze heeft er ook van genoten
  gefeliciteerd met jullie diploma’s super knap gedaan
  oma is trots op jullie en wij niet minder
  veel kusjes van Oma en Marion -Boudewijn

 4. Annet says:

  Wat ben ik weer trots op mijn BIG Brother!!!(natuurlijk ook op Tanja ;)
  Vind super om te zien dat jullie zo lekker bezig zijn daar en het naar jullie zin hebben! En zo als veel mensen hier onder hebben geschreven, begint het bij mij heel heel stiekumpjes toch ook wel een beetje te kriebelen hoor;)

  xxx

  Trouwens wat een gave foto met die meeuw, nooit geweten dat die schijtbeesten zo mooi konden zijn!!

 5. Tonnie en Henriëtte says:

  Hallo Tim en Tanja

  Dat hadden we 3 jaar geleden niet verwacht. Nadat de studieresultaten van onze Tim in Den Bosch toch “wat teleurstellend” waren,hadden we er toch wel een beetje zorg over, of dat in Afrika wel ging lukken. We zijn enorm trots op jullie, met de behaalde diploma’s, maar nog meer op de manier waarop jullie een mooi leven daar hebben opgebouwd. De foto’s en het filmpje laten precies zien , met hoeveel plezier en interesse jullie je studie oppakken.
  Geniet ervan en succes met het komende studiejaar.

  Liefs

 6. Eunice says:

  Hey hello!

  Wauw! Zo te horen gaat het heel goed met jullie. Fijn om te horen. Gefeliciteerd met al jullie prestaties. En succes met alles wat komen gaat.

  Kus uit Breda!

 7. Kimmetje says:

  Heej Lieverd,
  GEFELICITEERD met jullie BSc en MSc diploma’s, en dat nog binnen de geplande tijd;) echt kei netjes! zou het jullie niet na doen.
  Die boottochten zien er super uit, krijg wel al de kriebels als ik die visjes zie, die angst zal ik nooit overwinnen ben in bang:$
  Ik denk dat we maar een bel datum moeten plannen, miss werkt dat beter;)
  Kus Kim

 8. Jan van de Ven says:

  Hee Tim & Tanja,

  Heel leuk om weer eens iets van jullie te lezen. Zeker door al die foto’s begint het weer te jeuken om jullie kant uit te komen. Helaas is dat voorlopig niet mogelijk. Veel te korte vakanties in het onderwijs.

  Veel succes met jullie studies!

  Jan

 9. Steph. & Dwane says:

  Hey you 2,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie prachtige studieresultaten!!
  Wat een leuk verhaal alweer en de mooie foto`s en film maken het geheel compleet. Het is altijd weer genieten als we een kijkje op jullie site nemen en wat verheugen we ons op onze reis! Nog maar 5 maanden en 3 dagen en dan is `t zover :-D
  Succes met alles en tot mails/bels!

  Liefs,
  Steph. & Dwane